Numeroase firme oferă pe internet servicii, la comandă, de realizare a lucrărilor de Licență, Disertație sau Doctorat de care absolvenții au nevoie pentru a obține diploma. Prețurile depășesc de multe ori și 5000 lei. Unele site-uri anunță că realizează inclusiv lucrări de Disertație sau Doctorat. Fenomenul nu este nou și s-a mai atras atenția asupra lui de nenumărate ori.
Info Cultural a contactat mai multe centre universitare și instituții pentru a le afla poziția. Academia Română „dezavuează în totalitate aceste practici”, într-un răspuns pentru Info Cultural.
Poziția Academiei Române
„Academia Română dezavuează în totalitate aceste practici oneroase de obținere a titlurilor academice precum și a avantajelor simbolice și materiale care decurg din deținerea titlurilor obținute ilicit și prin corupție, și le consideră nule și neavenite atât din punctul de vedere al legislației în vigoare, cât și din punct de vedere academic și moral.
Ne atrag atenția câteva aspecte care agravează și mai mult situația, dacă aceasta nu ar fi deja de o gravitate fără egal. „Serviciile“ oferite de aceste firme sunt prezentate în mod public, pe site-uri cunoscute, care funcționează de mulți ani și care sunt tolerate de toate instituțiile care au ca obligație să asigure integritatea științifică și morală a acestor lucrări științifice, lucrări în virtutea acceptării publice a cărora absolvenții acelor cicluri de studii obțin titluri nemeritate și viciate de corupție, furt intelectual sau plagiat. Nu în ultimul rând, cei care sabotează credibilitatea și onestitatea procesului educațional și de certificare a studiilor sunt chiar actori care demolează din interior sistemul educațional („450 de redactori din 60 de centre universitare, având cea mai înaltă expertiză profesională“).
Citește și Filippo Bernardini: Bărbat acuzat că a furat cărți inedite, arestat
Toate acestea se petrec la lumina zilei, cu consimțământul tacit sau explicit al celor care, în loc să ia măsuri drastice de oprire a acestui fenomen extrem de dăunător, se transformă în complici, prin lipsa oricărei intervenții instituționale eficiente.
Academia Română atrage atenția în mod serios că lipsa aplicării unor măsuri eficiente de stopare a funcționării nestingherite și masive a acestui fenomen va conduce la deteriorarea ireversibilă a calității educației universitare, la decredibilizarea sistemului de certificare academică și, drept consecință, la falsificarea competențelor și a expertizei, certificate prin aceste teze obținute, ilicit, oneros, ilegal și imoral.”
Unul dintre site-urile care oferă astfel de servicii este redactarelacomanda.ro, care se laudă cu 12.000 lucrări realizate, 400 redactori consultanți din 60 centre universitare și cu 17 ani experiență.
Pe site sunt numeroase recenzii false, inclusiv video. După limbajul utilizat și reclama ascunsă, este evident că cei care recenzează serviciile site-ului sunt de fapt persoane implicate în realizarea lucrărilor, colaboratori.
„Am rămas uimită pentru că lucrarea comandată este 100% originală. O să vă recomand mai departe și vă cer comision. RedactareLaComanda.ro este rezultatul a 17 ani de experiență în consultantă completa și redactare profesională de lucrări de licență, proiecte de diploma, lucrări de grad, dizertații de master, teze de doctorat, lucrări științifice, prezentări, articole, cărți și tot ceea ce înseamnă literatura academică de specialitate.”
Citește și Academia Română are noi membri titulari și de onoare
„Recomand tuturor RedactareLaComanda.ro . Am primit discount 20% și lucrare de licență comandată a fost pe placul profesorului care mi-a acordat nota 10. Vă mulțumesc din tot suflețelul meu, nu credeam că voi reuși să am o lucrare de licență așa bună. Am fost salvat! Daca merg la master revin la voi! Dacă ai nevoie de sprijin concret pentru conceperea oricărei lucrări de licență, proiect de diploma, lucrare de grad, referat sau dizertație de master apelează cu încredere la RedactareLaComanda.ro .”
„RedactareLaComanda.ro mi-a oferit o lucrare 100% Autentică, 0% Plagiat. Am plătit un preț corect pentru o calitate premium și o livrare în timp record. Lucrarea comandată a avut o calitate academică riguroasa, respectând întocmai bibliografia, structura și tematica dată de profesorul coordonator. Apelând la RedactareLaComanda.ro este identic cu a apela la un meditator. Deși este un domeniu care este încă privit cu reticiență, lucrarea făcută de RedactareLaComanda.ro a fost extraordinară, am luat cea mai mare notă dintre toate colegele mele.”
„RedactareLaComanda.ro mi-a oferit o lucrare redactată de un redactor competent, autenticitate și protecție împotriva plagiatului, respect față de client și caracter confidențial al relației noastre. RedactareLaComanda.ro este rezultatul activității unei companii legal înregistrate, plătitoare de taxe, a unei echipe de redactori specialiști care oferă servicii corecte, de înalta competență profesională. RedactareLaComanda.ro este un serviciu legal întrucât reprezintă o activitate de meditare privată.”
Citește și Gheorghe Petraşcu, primul artist vizual primit în Academia Română, afirmă Răzvan Theodorescu
„Am luat 10, de fapt RedactareLaComanda.ro a luat nota 10 la licență. Vă mulțumesc încă odată, ați redactat cea mai buna lucrare de licență dintre cele susținute anul acesta. RedactareLaComanda.ro mi-a oferit plata în rate și lucrarea de licență originala pentru care am primit laude. Practic mi-ați salvat viitorul!”
Citește și Lucian Nastasa Kovacs a demisionat din CNECSDTI, denunțând impostura din mediul academic
Un alt site popular care oferă servicii de acest gen este literaturaacademica.ro, care se laudă de asemenea cu „450 de redactori din 60 de centre universitare, având cea mai înaltă expertiză profesională.” Site-ul nu realizează doar lucrări de licență, ca majoritatea, ci și Proiect de Diploma, Disertație Master, Lucrare de Grad și Teză de Doctorat.
Cei din spatele site-ului se laudă că: „Avem cel mai bun instrument de verificare a plagiatului și un grup de editori a căror activitate este de a ajuta la verificarea lucrărilor deja redactate și de a oferi servicii excelente clienților – verifică fiecare lucrare pe care autorii o trimit, o corectează, o editează, verifică originalitatea înainte de a o transmite clientului.”
Site-ul are numeroase recenzii false, ușor de detectat.
Popular pe motoarele de căutare este și licentadisertatie.ro, care se recomandă ca „o echipă de redactori cu experiență relevantă de peste 12 ani în domeniul academic.”
LucrareLaComanda.ro, care se recomandă „lider pe piaţa a serviciilor de scriere personalizată de lucrări de licență” beneficiază de recenzii video, în unele apar aceleași persoane ca în recenziile publicate pe redactarelacomanda.ro. Nu ne putem da seama sigur dacă este aceeași firmă, însă datele de contact diferă.
Această recenzie a fost publicată pe lucrarelacomanda.ro în 2014, aceeași persoană recenzează serviciile redactarelacomada.ro într-un video publicat în 2017.
2014
2017
literaturaacademica.ro, redactarelacomanda.ro și redactarelacomanda.com, foarte probabil, sunt domenii deținute de aceeași persoană. Numele serverelor și locația IP-ului sunt identice.
În 2020, cotidianul Bihoreanul a vorbit cu o autoare de lucrări la comandă, care este profesoară la o şcoală postliceală din Bihor! Sub protecția anonimatului, aceasta a povestit că a intrat în afacere în 2015, pe cont propriu, nu prin vreun site specializat, şi scrie lucrări îndeosebi în Medicină. Dar, dacă primeşte de la clienţi surse bibliografice, se încumetă să facă lucrări şi în alte domenii.
„Până acum, cred că am făcut vreo 60 de licenţe, preţul unei lucrări fiind de 500 lei. Le ofer în variantă electronică, le tipăresc şi fac şi prezentarea power-point de care studenții au nevoie”, spune femeia pentru sursa citată.
Profesoara afirmă că studenţii care apelează la ea se plâng că nu au timp, că nu au laptopuri pe care să lucreze sau chiar că au trecut de prima tinereţe şi vor o diplomă, dar nu mai au chef şi răbdare să studieze. Anul acesta a fost profitabil pentru ea: a scris 9 lucrări, iar pentru 5 dintre ele a primit comenzile într-o singură săptămână!
„Pe cele din domeniul în care sunt specializată le pot scrie într-o săptămână-două, dar pentru celelalte e nevoie de mai multă muncă. Anul acesta am avut şi două comenzi în Resurse Umane, iar la una nu a existat niciun contact între profesor şi student, nicio sursă bibliografică, nimic”, mai spune profesoara pentru Bihoreanul.
„Ştiu că nu este legal, dar şi colegii mei fac la fel. Fiecare se descurcă cum poate”, se scuză ea.
Contactată de Info Cultural, Universitatea din Oradea susține că face, constant, eforturi pentru a-și conștientiza studenții în legătură cu faptul că aceste metode frauduloase sunt ilegale și imorale.
Răspunsul Universității din Oradea
„În conformitate cu normele legale și cele etice, afirmăm categoric că întreaga comunitate de cunoaștere care este Universitatea din Oradea, în egală măsură, studenți și profesori, consideră că practica realizării, la comandă, a unor lucrări de licență, disertație sau teze de doctorat nu este acceptabilă și afectează grav calitatea învățământului superior românesc.
Universitatea din Oradea face, constant, eforturi pentru a-și conștientiza studenții în legătură cu faptul că aceste metode frauduloase sunt ilegale și imorale. Considerăm că, fără a aduce atingere libertății de comunicare prin internet, autoritățile statului ar trebui să gândească și să pună în aplicare măsuri pentru a-i sancționa pe acești samsari de idei gata făcute. Dincolo de faptul că activitatea lor se află, categoric, în zona neagră a fiscalizării, traficul fraudulos de pseudoștiință e mult mai grav. Vă asigurăm că întregul nostru corp academic urmărește și stopează, încă din fazele incipiente ale redactării lucrărilor, orice astfel de acțiuni care, așa cum afirmam mai sus, sunt în afara normelor legale și contravin eticii universitare.”
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a transmis către Info Cultural că: „Pentru a se asigura că lucrările de licență, disertație și doctoral nu sunt plagiate, Universitatea „Alexandru loan Cuza” din lași a implementat urmăritoarele măsuri: toate cele 15 facultăți ale Universității .,Alexandru loan Cuza” din Iași pun la dispoziția profesorilor îndrumători posibilitatea de a verifica lucrările, utilizând softurile Turnitin
și SafeAssign; profesorul îndrumător respinge lucrarea plagiată, care nu mai poate fi susținută in cadrul
examenului.”
Site-urile de lucrări la comandă susțin că activitatea lor ar fi legală, dar realitatea este că şi studenții, şi autorii comit o ilegalitate şi riscă sancțiuni penale! Asta pentru că, atunci când îşi prezintă lucrarea, studenții semnează o declarație pe proprie răspundere prin care atestă că ei sunt autorii şi nu au primit „ajutor neautorizat”.