Licenţa ediţiei tipărite a ziarului Novaia Gazeta, revocată de un tribunal rus

Un tribunal rus a revocat luni licenta de difuzare a editiei tiparite a publicatiei Novaia Gazeta, pilon al jurnalismului de investigatie în Rusia, nevoit sa îsi suspende aparitia în martie în contextul reprimarii criticilor la adresa conflictului din Ucraina, relateaza AFP, EFE și Reuters.

„Tribunalul Basmanni din Moscova a declarat invalid certificatul de înregistrare (ca media) a editiei tiparite a Novaia Gazeta”, a scris pe Telegram publicatia, al carei redactor-sef, Dmitri Muratov, a fost în 2021 co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Decizia Tribunalul Basmanni, care a confirmat-o printr-un comunicat, a fost luata la cererea autoritatii de reglementare a comunicatiilor din Rusia, Roskomnadzor.

Conform Roskomnadzor, revocarea licentei este necesara pentru ca publicatia nu a transmis autoritatilor ruse „statutul redactiei” în perioada de timp stabilita de lege, desi fusese atentionata anterior.

În alte doua plângeri distincte, depuse de asemenea în iulie, Rozkomnadzor a cerut anularea autorizatiilor pentru site si pentru o noua revista scoasa de Novaia Gazeta. Aceste plângeri urmeaza sa fie analizate de justitia rusa în cursul lunii.

Citește și Dmitri Muratov şi-a vândut medalia Premiului Nobel contra sumei de 103,5 milioane de dolari în beneficiul copiilor ucraineni strămutați

Novaia Gazeta este supusa unei persecutii judiciare de peste jumatate de an, fiindu-i blocata versiunea digitala si primind amenzi pentru difuzarea de „stiri false” si pentru „abuzarea libertatii presei”.

Publicatia a fost obligata la sfârsitul lunii martie, de teama represaliilor, sa îsi suspende aparitia în versiunile tiparita si online „pâna la sfârsitul operatiunii speciale (denumirea oficiala a razboiului, impusa de autoritatile ruse – n.r.) de pe teritoriul Ucrainei”, initiata la 24 februarie.

Decizia tribunalului survine la scurt timp dupa moartea si funeraliile lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS, mort saptamâna trecuta la vârsta de 91 de ani si care a fost un sustinator istoric al Novaia Gazeta. De altfel, redactorul-sef Dmitri Muratov s-a aflat sâmbata în fruntea cortegiului funerar.

Fondata în 1993, Novaia Gazeta este cunoscuta pentru anchetele sale despre coruptia elitelor ruse si despre încalcarile grave ale drepturilor omului, în special în Cecenia. Sase dintre jurnalistii sai au fost ucisi de la crearea sa.