Ligia Deca: Integritatea examenului național de Bacalaureat nu a fost compromisă

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat luni că nu consideră că integritatea examenului național de Bacalaureat a fost compromisă în vreun fel de apariția în spațiul public a subiectelor, în prima zi de examen scris, după ce elevii se aflau deja în sălile de examen.

„Nu cred că integritatea examenului național de Bacalaureat a fost afectată în vreun fel de apariția subiectelor după ce copiii se află deja în sălile de examen”, a afirmat Ligia Deca, într-o conferință de presă, după afișarea primelor rezultate de la Bacalaureat.

Întrebată despre siguranța examenului, având în vedere că subiectele apar pe internet la 20 de minute după începerea probei, Ligia Deca a explicat: „Această mediatizare apare după ce elevii sunt deja în parcursul examenelor, sunt în sălile de examen și examenul este în desfășurare. Cei care le pot vedea sunt cei care nu sunt în sălile de examen. În fiecare caz, noi am luat măsurile care se impun”.

Citește și Rata de promovare a examenului de Bacalaureat a crescut la 76,4%

Ministrul a subliniat că există sancțiuni foarte clare care ar trebui să descurajeze orice astfel de încercare de fraudă. „Trebuie să discutăm în ce măsură la nivelul pregătirii centrelor de examen putem avea măsuri de prevenție, în afară de observarea pe care o fac profesorii asistenți atunci când intră în săli. Dacă sunt prinși comunicând sau utilizând dispozitive în timpul examenului, elevii sunt eliminați din examen”, a adăugat Ligia Deca.

Ligia Deca a precizat că la nivelul conducerii Ministerului Educației nu a existat niciodată interferență în procesul de elaborare a subiectelor și a menționat că feedbackul din desfășurarea examenelor naționale din acest an va fi analizat. „Ne dorim să avem niște chestionare pentru cadrele didactice implicate, pentru elevi și pentru cei din Ministerul Educației, pentru a putea vedea ce îmbunătățim pentru anul viitor”, a spus ministrul.