Ligia Deca: Majorările salariale din învățământ sunt unele istorice

Majorările salariale acordate sistemului de învăţământ sunt unele istorice, de la 1 iunie 2023 la 1 iunie 2024 creşterea în termeni reali a salariilor medii din domeniu urmând a fi de peste 50%, a declarat marţi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Ea participat, alături de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi de premierul Marcel Ciolacu, la festivitatea de premiere a elevilor laureaţi la olimpiadele internaţionale pe discipline şcolare desfăşurate în anul 2023, a profesorilor care i-au pregătit şi a unităţilor de învăţământ în care elevii studiază sau au studiat, organizată de Ministerul Educaţiei.

„Majorările salariale sunt unele istorice. De la 1 iunie, acest an, până la 1 iunie anul viitor, vom vedea o creştere în termeni reali a salariilor medii din învăţământ de peste 50%. O astfel de creştere într-un interval atât de scurt este fără precedent şi la discuţiile cu federaţiile sindicale am convenit ca pentru anul viitor să existe o creştere de 20% peste creşterea de 30% care a avut deja loc în acest an. Sunt sume consistente, sigur că ne dorim mai mult pentru dascălii noştri şi Ministerul Educaţiei va lupta ca în noua grilă de salarizare din Legea salarizării publice, ce va fi elaborată de Ministerul Muncii, profesorii să primească şi mai mult, dar cred că este un semn de respect şi un procent onorabil de creştere pentru profesia didactică şi pentru personalul din învăţământ”, a precizat Ligia Deca, la finalul galei dedicate elevilor olimpici.

Ministrul a precizat că procentul de 20% va fi acordat în cursul anului viitor în două tranşe. „Cele două tranşe vor fi de 13% creştere de la 1 ianuarie şi de încă 7% de la 1 iunie”, a explicat Ligia Deca. 

Citește și Ligia Deca: Educaţia este esenţială în a menţine o societate democratică