Ligia Deca: Viitoarele legi ale educaţiei vor conţine o componentă de integritate

Pachetul legislativ privind educaţia va fi finalizat, cel mai probabil, în termenul propus de premier, iar acesta va conţine şi o componentă de integritate, a anunţat, joi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

„Vom discuta cu specialişti care să ne dea un punct de vedere avizat şi să încercăm să venim cu un punct de vedere care să răspundă îngrijorărilor, atât din feedback-ul primit, cât şi discuţiile din spaţiul public. Mai concret, zona evaluărilor, fie că vorbim despre evaluarea dintre gimnaziu şi liceu, fie că vorbim despre bacalaureat, vom consulta facultăţile de ştiinţă ale educaţiei şi vom solicita punctul lor de vedere şi modalitatea în care soluţiile pe care le vom alege în noul pachet legislativ vor fi adecvate pentru contextul legislativ românesc şi pentru obiectivele pe care ni le propunem”, a precizat ministrul, la o conferinţă de presă.

Potrivit acesteia, vor exista discuţii punctuale cu specialiştii din sistem.

„De asemenea, pentru zona integrităţii, la fel, luând în calcul evoluţiile legislative, vom discuta cu specialiştii în zona integrităţii în drept constituţional şi drept administrativ pentru pentru a găsi o soluţie care să garanteze integritatea în viitor adaptată la cadrul legislativ naţional şi, în acelaşi timp, să vedem cum afectează deciziile din justiţie cadrul legal actual. Încercăm să finalizăm pachetul legislativ în termenul anunţat de domnul prim ministru. (…) Echipa Ministerului Educaţiei se va consulta cu specialişti pe probleme punctuale”, a explicat Ligia Deca.

Potrivit acesteia, vor exista două paliere de discuţii – cu specialişti şi la nivelul Guvernului cu toate ministerele care trebuie să dea un punct de vedere.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, pe 3 octombrie, că o va susţine pe Ligia Deca în definitivarea proiectului „România Educată”, astfel încât noile legi ale educaţiei să ajungă în Parlament până la sfârşitul lunii.

Citește și Prof. Mona Șerban: „Ce fel de oameni ies din şcoala românească ar trebui să ne preocupe mai mult decât media 10 pe linie”