Lista celor mai noi şi mai apreciate filme produse în ultimul an în Ungaria, proiectate în premieră la TIFF Oradea

Lista celor mai noi şi mai apreciate filme produse în ultimul an în Ungaria, proiectate în premieră la TIFF Oradea, va fi completată, în această ediţie, în perioada 2 – 4 septembrie, de o retrospectivă de autor dedicată regizoarei Ildiko Enyedi – una dintre cele mai influente cineaste europene, anunţă organizatorii TIFF.

Potrivit comunicatului TIFF, programul proiecţiilor este disponibil online, pe https://oradea.tiff.ro/.

Un debut remarcabil este „Haita noastră”/ „Wild Roots”, filmul regizorului Hajni Kis, în care o fetiţă încalcă interdicţia impusă de bunica ei şi decide să-şi întâlnească tatăl proaspăt ieşit din închisoare. Cinefilii sunt invitaţi să descopere această poveste emoţionantă la Palatul Baroc – duminică, de la ora 21:00.

Prezentat în premieră absolută la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, „Lucruri pentru care merită să plângi”/ „Things Worth Weeping For” vine la TIFF Oradea vineri, 2 septembrie, la Filarmonică, de la ora 19:15. Filmul o urmăreşte pe Maja, o tânără care se trezeşte nevoită să organizeze de una singură funeraliile unui membru al familiei. Neinvitată, i se alătură în acest proces o veche prietenă din copilărie, care abia aşteaptă să-şi compare viaţa cu a ei.

Campionul de scrimă multi-medaliat Aron Szilagyi este protagonistul „One for All”/ „Egy mindenkiert”, prezentat în premieră la Oradea vineri, de la ora 14:00, la Teatrul Regina Maria. Rezultatul a peste 600 de ore de filmare, de-a lungul a cinci ani, documentarul realizat de Andras Pires Muhi urmăreşte pregătirile intense ale sportivului pentru a deveni primul campion la scrimă triplu medaliat cu aur din istoria Jocurilor Olimpice.

Citește și Sibiu: Spectacolul „Jocuri, vorbe, greieri”, în regia lui Silviu Purcărete, are premiera în 11 septembrie

O comedie neagră despre situaţii absurde ajunge în premieră la Oradea duminică, de la ora 18:00, când spectatorii sunt invitaţi să urmărească „Evacuarea”/ „Eviction”, despre un prim caz de care un tânăr executor judecătoresc este somat să se ocupe. Lucrurile escaladează rapid şi totul se transformă într-o situaţie de criză după ce bătrâna rugată să părăsească domiciliul anunţă că va arunca totul în aer cu butelia de la aragaz. Filmul marchează debutul regizorului Mate Fazekas şi va rula pe marele ecran la Filarmonică.

Regizor, scenarist şi producător multi-premiat, cineasta maghiară Ildiko Enyedi va fi celebrată în prima retrospectivă de autor prezentată vreodată la TIFF Oradea. Creator de marcă din cinematografia maghiară contemporană şi o voce influentă a filmului european, Ildiko Enyedi a obţinut recunoaşterea internaţională în 1989 când lungmetrajul „Secolul meu 20″/ „My Twentieth Century” obţinea Camera d’Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes. Va fi proiectat într-o versiune restaurată digital la Sinagoga Sion, duminică, de la ora 20:00.

Selecţia va fi completată de filmul care a marcat în 2017 revenirea cineastei Ildiko Enyedi, după aproape două decenii: „Despre trup şi suflet”/ „On Body and Soul”, duminică, de la ora 14:00, la Filarmonica de stat.

Citește și „Libertate”, film în regia lui Tudor Giurgiu, premiat la Sarajevo

Iar sâmbătă, în premieră la Oradea, spectatorii vor urmări, în Piaţa Unirii, cea mai nouă producţie semnată de regizoarea maghiară, prezentată anul trecut la Cannes: „Povestea soţiei mele”/ „The Story of My Wife”, despre modul în care teama şi gelozia pot distruge o relaţie.

Cea de-a cincea ediţie TIFF Oradea este organizată de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Coorganizator este Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, alături de partenerii instituţionali: Filarmonica de Stat Oradea, Oradea Heritage, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Sinagoga Neologă Sion, Oradea Heritage. A