Liviu-Florian Ștefan s-a născut în 1968 în satul Batiz, orașul Călan, județul Hunedoara. Activează ca profesor universitar doctor în cadrul Departamentului Pictură al Facultății de Arte Plastice de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.
Liviu-Florian Ștefan a absolvit Academia de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, specializarea pictură, în 1993. Continuându-și studiile, a obținut un masterat (DESS) la Université Paris III Sorbonne Nouvelle în Relații Interculturale, Politici Culturale Internaționale și Gestionarea Artelor în perioada 2000-2001. În 2009, a obținut titlul de doctor în arte vizuale la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În 1995, a beneficiat de o rezidență la Museo Vela din Ligornetto, Elveția, prin programul guvernamental ArtEst.
În anul 2000, Liviu-Florian Ștefan a înființat Fundația Culturală Intact, iar în 2011 a lansat și coordonat proiectul-pilot SPAȚIU INTACT și spațiul de rezidențe Atelier Intact la Fabrica de Pensule, cu scopul de a promova tinerii artiști români. De-a lungul carierei sale, a organizat, produs și curatoriat numeroase expoziții și conferințe cu invitați internaționali de prestigiu, printre care Ami Barak, Frank Demaegd, Klaus Obermeyer, Luc Tuymans, Michael Borremans, Matthias Weischer, Adel Abdessemed, Eric Baudelaire, Hito Steyerl, ORLAN și Alfredo Pirri.
În 2017, Liviu-Florian Ștefan a co-fondat Centrul de Interes și a fost președinte al Federației Centrul de Interes. A fost curator pentru România al bienalei Jeune Création Européenne, Montrouge – Paris, în 2017 și 2019. Începând cu 2016, este reprezentat de galeria Anne-Sarah Bénichou din Paris, unde a avut expoziții personale notabile precum „FaceTime” în 2016 și „This Is Not a Love Song” în 2018.
Citește și Marius David, pictor copilărit în Călan, format în Cluj-Napoca și activ în Sibiu
Alte expoziții personale importante includ „La Boîte Rouge” la Iconoscope, Montpellier, în 2017, „Morpheus Bed” la Muzeul Barcsay, Art Capital, Budapesta, în 2019, și „Icons for the End of the World” la Spațiu Intact, Centrul de Interes, în 2021. În 2023, a participat ca artist și coorganizator al expoziției Perspectiva Cluj la Fondazione Pastificio Cerere din Roma.
Liviu-Florian Ștefan a fost prezent la festivaluri și bienale internaționale, printre care Art Encounters în Timișoara, în 2017, și Festivalul Internațional al Cărții de Artă și Filmului (FILAF) din Perpignan, în 2021. În 2021, a fost decorat cu titlul Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres de către Republica Franceză.
Activitatea sa artistică și profesională a fost recenzată în publicații de renume, precum ArtPress, ArtForum, Artension, Beaux-Arts magazine, Artribune, Espoarte, Revista Arta, Vogue și Haaretz.
Miercuri, 28 februarie 2024, a fost votat în funcția de rector al Universității de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca. În cursă au intrat lect. univ. dr. habil. Georgeta-Olimpia Bera, conf. univ. dr. Eugen Săvinescu și prof.univ.dr. Liviu-Florian Ștefan. După primul tur de scrutin, Săvinescu și Ștefan au ieșit pe primele două locuri, astfel că s-a organizat un al doilea tur de scrutin. La urne s-au prezentat 103 alegători, iar în final, Liviu-Florian Ștefan a fost ales rector al UAD Cluj-Napoca.