Miercuri, 25 oct, la 16, Doina Ruști se întâlnește cu studenții Facultății de Litere, în deschiderea evenimentelor care marchează împlinirea a 160 de la înființarea Universității din București.
Romanul Lizoanca la 11 ani, o carte multitradusă și premiată, a ajuns la cea de-a zecea ediție. Întâlnirea are ca scop un moment de istorie literară: povestea necunoscută a unei cărți. Alături de Doina Ruști se vor afla profesorii Magda Răduță, Paul Cernat și Cristina Bogdan , decana facultății.
Întâlnirea are loc în Sala de Lectură a Bibliotecii, o bijuterie arhitetonică, biblio-emblemă a Literelor bucureștene.
Lizoanca, un copil independent și ursuz, devenit peste noapte inamicul public principal, răscolește secretele unei mici comunități. Vârsta de 11 ani devine o matrice epică. Fiecare personaj are o poveste legată de această vârstă. Pe măsură ce conflictul evoluează, ies la iveală secrete vechi și sordide, traume legate dramatic de prezentul povestirii, părți ale unei istorii pe care Lizoanca o ilustrează.
O carte intensă, şocantă şi insolită. O prozatoare înzestrată cu vână epică şi forţă interioară. (Paul Cernat)
Citește și Scrisorile dintre Ernest Hemingway şi fiul său Patrick, publicate la editura Nemira
Doina RUȘTI, prozatoare pe care Norman Manea o consideră de „mare talent”, iar Nicolae Breban „de primă mărime în literatura de azi”, a scris 10 romane și peste 150 de povestiri. Este autoarea trilogiei fanariote, compuse din romanele Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015), dar mai ales a romanelor cu miză socială puternică: Fantoma din moară (2008) și Lizoanca la 11 ani (2009). A mai publicat Zogru (2006), Cămașa în carouri (2010), Logodnica (2017), Omulețul roșu (2010) ș.a
Cel mai recent roman al său este Paturi oculte, urmat de două volume de povestiri: Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot (2022) și Depravatul din Gorgani (2023).
Scrierile sale au fost recompensate cu premii importante, printre care se numără și Premiul Academiei Române (2009), iar peste 40 de titluri din opera sa au fost traduse în 15 limbi.