Locuinţe din Epoca Bronzului, descoperite în cercetări arheologice româno-germane, în Bihor

Cercetările arheologice efectuate recent de muzeografi orădeni şi germani au scos la lumină rămăşiţele a trei locuinţe datate în perioada mijlocie a Epocii bronzului (1700 – 1550 î.Hr.), a informat luni Muzeul Ţării Crişurilor.

Potrivit unui comunicat al MTC, cercetările au avut loc în localitatea bihoreană Toboliu – „Dâmbul Zănăcanului”, în perioada 12 iunie – 21 iulie a.c., fiind efectuate de specialişti de la Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, în colaborare cu Institutul de Pre- şi Protoistorie al Universităţii din Koln (Germania) şi Institutul de Arheologie din Iaşi al Academiei Române.

Investigaţiile din noua campanie de cercetări arheologice sistematice din acest an s-au concentrat pe aşezarea secundară a locuirii de tip tell (locuire multistratificată, de lungă durată), aflată în acest punct.

„Cercetările au scos la iveală rămăşiţele a trei locuinţe de suprafaţă, cu inventarul aferent (chirpici, fragmente ceramice şi osteologice, unelte, vetre, gropi de provizii). Pe baza artefactelor scoase la lumină, aceste locuinţe se datează în perioada mijlocie a Epocii bronzului (1700 – 1550 î.Chr.). De asemenea, au fost prelevate probe de sol în vederea identificării resturilor de microfaună şi paleobotanică cu scopul reconstituirii mediului ambiant, precum şi pentru datarea cât mai precisă a descoperirilor prin metoda analizei de radiocarbon,” se arată în comunicat.

Datorită complexităţii deosebite a acestor descoperiri, cercetările arheologice vor continua şi anul viitor, se mai precizează în comunicatul MTC. 

Citește și Bihor: Un tezaur alcătuit din 169 de inele din aur, unic în Europa, a fost descoperit într-un mormânt