Istoricul Lucian Nastasa Kovacs și-a anunțat sâmbătă demisia din Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), denunțând impostura din mediul academic.
„În contextul legalizării de către Curtea Constituțională a României a furtului intelectual (adică a plagiatului, ca forma cea mai josnică a imposturii), începând de astăzi m-am retras din Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), unde activez de mai bine de un deceniu și jumătate.
În prea puține cazuri s-au luat măsurile adecvate (pe atunci legale), dar – ca un paradox – doar în cazurile fără miză sau protecție politică. În rest, grangurii au scăpat cu față curată, și cu furtul intelectual, și cu beneficiile materiale ce au rezultat din acest lucru. În plus, n-a lipsit hărțuiala de toate felurile, inamicițiile, tot soiul de fake news-uri pe seama mea” a scris Lucian Nastasa Kovacs într-p postare pe pagina sa de Facebook.
Istoricul clujean amintește și de cazul unui rector din Arad, dovedit ca plagiator de peste un deceniu, cazul său nefiind nici acum soluționat. Lucian Nastasa Kovacs afirmă și că a fost denunțat săptămâna trecută că ar fi în conflict de interese pentru că a semnat texte în Observator Cultural.
Citește și Palatul Comisiei Europene a Dunării a obținut titlul Marca Patrimoniului European
„De dată recentă, trebuie să vă imaginați că celebrul caz al unui rector de la Arad, de peste un deceniu dovedit ca plagiator de cea mai mizerabilă speță, nici acum nu este soluționat, apelându-se la incredibile tertipuri judiciare. De pildă, s-a încercat săptămâna trecută, să fiu denunțat că aș fi în conflict de interese pentru că am semnat texte în „Observator Cultural”, periodic aflat în „gașcă” cu Revista 22 (una din denunțătoarele plagiatului). Deja totul devine de un absurd greu de imaginat. Oricum, am dobândit o experiență fabuloasă, am avut de a face cu o cazuistică incredibilă, dar care – din nefericire – este inoperabilă în societatea românească”, spune Lucian Nastasa Kovacs
„Cu alte cuvinte, constat că impostura academică (ca și alte forme de impostură) a devenit normă de drept în România Educată, membră a Uniunii Europene, iar a te ocupa de asta te face un paria. Chiar nu are rost să ne mai jucăm de-a „etica științifică” și nici să „încurc” pe alții. Cu mine sau fără mine tot aia este!”, concluzionează Lucian Nastasa Kovacs.
Lucian Nastasă-Kovacs s-a născut la 19 septembrie 1957, în Râmnicu Sărat, județul Buzău. Este absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie și Filozofie, în 1984, unde și-a susținut și doctoratul în 1996. Este cercetător științific principal la Institutul de Istorie „George Bariț” din Cluj Napoca al Academiei Române, profesor asociat la Universitatea „Babeș-Bolyai” și fost director al Școlii doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate (2012-2017). Este specialist în sociologia culturii și educației.
Citește și Palatul Bánffy ar putea să nu mai fie retrocedat. Arhivele Naționale a descoperit că locația este în proprietatea Primăriei
Din ianuarie 2004 este membru al Corporației doctorilor a Academiei de Științe din Ungaria, iar în decembrie 2004 i s-a decernat Premiul Academiei Române. Laureat al Premiului „Rudich” al Universității Ebraice din Ierusalim (2012), al Asociației „Breasla Barabás Miklós” (2017), Medalia de Onoare a Federației Comunităților Evreiești din România (2012, 2016), Decorația „Magyar Érdemrend Lovagkeresztje” în grad de Cavaler (2018), Premiul „Gr. Kun Kocsárd” al Societății Maghiare de Cultură din Transilvania/EMKE (2022) ș.a.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru în Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (2011-2012, 2016-2022) ș.a. Din 2014 este manager al Muzeului de Artă din Cluj (Palatul Bánffy).