Lucian Romașcanu: Acei puțini ani ai Luceafărului i-au fost de ajuns să străbată veacurile

Puţinii ani de viaţă ai lui Mihai Eminescu i-au fost de ajuns să străbată veacurile, iar ziua naşterii sale să fie aceeaşi cu Ziua Culturii Naţionale, a afirmat ministrul Lucian Romașcanu, într-o declaraţie acordată Agerpres.

„Ce-ar fi fost dacă Eminescu ar fi mai zăbovit câţiva ani pe pământ? E o întrebare care ne tulbură când ne gândim la el, la Labiş, la Porumbescu, la Magda Isanos şi la câţi alţii… Credinţa generală este că ar fi fost cu siguranţă mai bine sufletului românesc. Totuşi, se pare că planul lui Dumnezeu pentru aleşii săi nu se măsoară în aritmetica anilor, ci în intensitatea lor şi în înmulţirea talanţilor. Aşadar, acei puţini ani ai Luceafărului i-au fost de ajuns să străbată veacurile, iar ziua naşterii sale să fie aceeaşi cu Ziua Culturii Naţionale”, a afirmat ministrul Culturii, citat de Agerpres.

Potrivit lui Lucian Romașcanu, „cultura este, pe de o parte, ţesătura invizibilă ce ne ţine pe toţi la un loc, care ne face să tresăltăm la fel, aici sau oriunde, la dangăt de colopot, la vers românesc sau la sunet de colind”.

„Cultura, ca expresie artistică, e tot ceea ce lucrează la această ţesătură, prin dăruirea de către cei aleşi, în aceleaşi acorduri ale sufletului, prin cântec, prin litere, prin transformarea materiei, a darurilor primite de Sus. Pentru toate cele de mai sus şi pentru multele ce reprezintă Cultura română, să-i urăm şi să ne urăm La Mulţi Ani!”, a transmis ministrul Culturii.

Confirmată legislativ prin Legea nr. 238/2010, la propunerea academicianului Eugen Simion, Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în data de 15 ianuarie, când este marcată ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu.

Citește și Mircea Păcurariu (30 iulie 1932 – 13 ianuarie 2021). Un an de la decesul celui mai cunoscut istoric al BOR din secolul XX

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.