Lucian Romaşcanu: Domnul Bâlici nu a fost dat afară; mandatul a expirat pe mandatul ministrului liberal al Culturii

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat că a decis să nu prelungească interimatul lui Ştefan Bâlici la conducerea Institutului Naţional al Patrimoniului, precizând că arhitectul „nu a fost dat afară”, mandatul acestuia expirând în urma unei evaluări desfăşurate în timpul mandatului predecesorului său liberal la conducerea ministerului.

„Astăzi este ultima zi a mandatului domnului Ştefan Bâlici la conducerea Institutului Naţional al Patrimoniului. Viziunea mea despre cum trebuie să arate şi să funcţioneze Ministerul Culturii este responsabilitatea mea exclusivă şi, în consecinţă, am decis să nu prelungesc interimatul domnului Bâlici la conducerea INP.

(…) Îi mulţumesc domnului Bâlici pentru cele făcute bine în activitatea sa de 6 ani la INP. Este un bun arhitect, un bun teoretician al domeniului, sper că vom putea beneficia de expertiza dumnealui şi pe viitor. Pot spune însă, cu respectul cuvenit domnului Bâlici, că zone importante din activitatea INP au rămas neacoperite.

(…) Acum spun doar atât: domnul Bâlici nu a fost dat afară. Mandatul dumnealui a expirat pe 24.12.2021 în urma unei evaluări desfăşurate pe mandatul ministrului liberal al Culturii, domnul Gheorghiu. I-am acordat un interimat de 60 de zile care încetează azi. La următorul concurs, domnul Bâlici poate participa fără nicio oprelişte”, a precizat Romaşcanu, într-o postare pe Facebook.

Citește și Diana Baciuna, consilier PNL, a fost numită secretar de stat la Ministerul Culturii. Vezi CV-ul ei

Ministrul Culturii a declarat că îşi doreşte ca în acest mandat, printre priorităţile anunţate în programul de guvernare, protejarea şi restaurarea patrimoniului să devină „o realitate concretă”.

„Din păcate, în ultimii ani s-a vorbit enorm şi s-a făcut infim pentru acest domeniu de importanţă majoră pentru România. Este timpul să îmbinăm dezvoltarea României cu protejarea şi restaurarea patrimoniului, iar pentru aceasta voi propune o reformare profundă a INP în particular şi a modului cum se implică Ministerul Culturii, în general”, a spus Romaşcanu.

El precizează că în perioada următoare conducerea interimară a INP va fi asigurată de Oana Zaharia, care, împreună cu specialiştii din Ministerul Culturii, „vor creiona noul mod de gestionare a sensibilului domeniu al patrimoniului”.

„P.S. Constat o mare fervoare în apărarea domnului Bâlici. E bine că există specialişti care văd în dumnealui o persoană de neînlocuit. Înţelepciunea ne spune că nu există astfel de persoane, dar le înţeleg demersul. Nu voi intra în detalii acum, dacă va fi necesar o voi face”, a mai scris Lucian Romaşcanu.

Mai multe organizaţii neguvernamentale culturale, printre care Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Pro Patrimonio şi ARCEN, au înaintat săptămâna trecută o petiţie în care cer ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, Preşedinţiei şi Guvernului să revină asupra înlocuirii lui Ştefan Bâlici din funcţia de director al Institutului Naţional al Patrimoniului, după ce acesta a anunţat că Ministrul Culturii a numit un nou director general.