Lucian Romașcanu, mesaj de Ziua Europei

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a transmis, într-un mesaj de Ziua Europei, că „România nu este singură şi a arătat că merită să fie membră a Uniunii Europene”, îndemnând la „solidaritate şi prietenie faţă de un popor greu încercat de războiul care îl macină zilnic, de mai bine de două luni”.

„Ziua Europei a fost, în fiecare an, pe 9 mai, prilejul ideal pentru celebrarea păcii, unităţii şi diversităţii culturale a tuturor statelor membre. Din păcate, în prezent traversăm momente grele și trebuie să arătăm, mai mult ca oricând, solidaritate și prietenie față de un popor greu încercat de războiul care îl macină zilnic, de mai bine de două luni. Am fost, suntem și vom rămâne alături de vecinii noștri din Ucraina.

În același timp, mă bucur că românii au parte astăzi de o triplă sărbătoare: Ziua Independenței de Stat a României (1877), Ziua marii familii a României – Europa și victoria coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial. Este, așadar, o zi cu o semnificație deosebită atât pentru Europa, cât și pentru România. 

Citește și Lucian Romaşcanu: „Presa informează şi apără, educă şi trezește”

Să încercăm să fim împreună în această zi, măcar în gânduri, să arătăm unitate şi solidaritate între noi, pentru că simt că avem nevoie de acest sentiment de unitate mai mult ca niciodată. Știu, uneori pare că l-am pierdut, însă am convingerea că este încă în noi și că avem forța necesară pentru a ne reinventa și a merge mai departe, indiferent câte obstacole avem în fața noastră. România nu este singură și a arătat că merită să fie membră a Uniunii Europene, trăieşte, simte și gândește în spiritul valorilor acestei mari familii, dar este și trebuie să rămână un stat independent, egal cu celelalte ţări membre. Ne continuăm drumul alături de această familie unită, o familie care ne aparține și căreia îi aparținem.

La mulți ani cu pace, Europa! La mulți ani, dragi români, cetățeni europeni!”