Lucian Romașcanu: „Ziua Tratatului de la Trianon, o pagină a istoriei României care nu trebuie uitată”

„Există câteva date în calendar care mă fac să rămân mut de emoție dar, în același timp, mândru de acest popor curajos, în ciuda greutăților ce i-au fost puse în cale de-a lungul istoriei sale. 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon, are o semnificație aparte pentru fiecare dintre noi, reprezentând o pagină a istoriei României care nu trebuie uitată, o oglindă a voinței și a identității naționale, un răspuns pentru vocea românilor din Transilvania şi Banat, aflați la Alba Iulia, în decembrie 1918.

Datorăm ziua de 4 iunie 1920 sacrificiului armatei române din Primul Război Mondial, diplomației unor oameni de stat de excepție – elite politice ale acelor vremuri – dar și Puterilor Aliate, care au văzut în acel moment istoric esența idealurilor țării noastre. Din toate aceste motive și nu numai, avem datoria să marcăm cu demnitate și mândrie, în fiecare an, Ziua de 4 iunie.

Simbolistica ei a fost deplin înțeleasă pe 13 mai 2020 când, la inițiativa senatorului PSD Titus Corlățean, Parlamentul României a adoptat legea nr. 256 pentru a marca oficial data recunoașterii internaționale, în 1920, a acestui moment atât de important pentru toți românii”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Citește și Ministerul Investițiilor a lansat  un nou apel PNRR pentru finanțarea rutelor turistice-culturale

Instituțiile din subordinea Ministerului Culturii organizează o serie de evenimente dedicate celor care au luptat și au și obținut recunoașterea politică și juridică internațională a Unirii Transilvaniei (și a părții răsăritene a Banatului) cu România, Patria Mamă.

Regăsiți AICI evenimentele la care Ministerul Culturii vă invită pe 4 iunie.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, pe de altă parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *