Lucrări de Picasso şi Dali, expuse de joi la Art Safari

Art Safari și-a deschis azi porțile pentru publicul larg la Palatul Dacia-România, din strada Lipscani nr. 18-20, București. 

Evenimentul cuprinde anul acesta o expoziție amplă dedicată pictorului român Theodor Aman, o expoziție cu opere de Marcel Iancu, aduse din Israel, lucrări de grafică semnate de Picasso și Dali, aduse din Spania, și o expoziție de fotografie a Barbarei Klemm.

Pavilionul Muzeal „Theodor Aman. Primul artist român modern”, curatoriat de Elena Olariu, este dedicat primului mare maestru al picturii românești.

Peste 100 de lucrări (pictură și artă grafică) împrumutate de la muzee din țară și din colecții private vor fi expuse în această secțiune. Operele lui Aman surprind stilul de viață al elitei sociale și culturale românești din secolul XIX, descriind personalități ale epocii, evenimente mondene, întâmplări istorice sau pur și simplu femei frumoase.

„Theodor Aman, unul dintre primii pictori ai naţiunii române, dar ȋn acelaşi timp profesor şi creator de şcoală, este o parte din tezaurul patrimonial pe care Muzeul Municipiului Bucureşti ȋl relevă marelui public, prin aceastã expoziţie retrospectivă, având sprijinul altor muzee din ţară și colecţii particulare.

Citește și Târgul de carte Gaudeamus s-a deschis la Oradea

Muzeul Theodor Aman este una dintre puţinele case-atelier de artist păstrate ȋn Bucureşti, parte a Muzeului Municipiului Bucureşti, şi oferă variate posibilităţi de a explora universul artistului”, declară Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București.

Pavilionul Central „Picasso, Dali & Falla – Pălăria cu trei colțuri” va expune arta grafică a lui Pablo Picasso și Salvador Dali, realizată pentru „Pălăria cu trei colțuri”, spectacol de balet pe muzica lui Manuel de Falla. Picasso și Dali au fost comisionați să creeze decorurile și costumele, iar Picasso a realizat chiar și machiajul dansatorilor.

Baletul „Pălăria cu trei colțuri” a avut premiera în 1919 la Teatrul Alhambra din Londra, iar Picasso a contribuit și la partea de producție și compoziție.

După premiera de la Paris din 1920, Picasso a publicat o suită de lucrări intitulate „Pălăria cu trei colțuri”, care vor fi expuse acum la Art Safari.

Salvador Dalí, a recreat câteva decenii mai târziu decorurile și costumele pentru același spectacol.

Citește și Tradiţie circulară, expoziţie de artă contemporană, la Muzeul Naţional al Ţăranului

Pavilionul Aniversar „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” aduce în atenția publicului fotografii cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, alături de o serie de fotografii realizate în țara noastră în timpul comunismului. 

Pavilionul Invitat „Marcel Iancu. Reconstruind artele România – Israel”

Oferă o expoziție dedicată unui artist-fenomen al secolului XX. Viața lui Marcel Iancu, care a activat într-o gamă largă de discipline, poate fi împărțită în două capitole: primii 46 de ani în Europa, urmați de 43 de ani în Israel. Expoziția prezentă la Art Safari include lucrări din ambele perioade și este prima prezentare cuprinzătoare a activității sale artistice de pe parcursul a șaptezeci de ani, ce se va desfășura în localitatea sa de naștere.

Marcel Iancu a fost unul dintre personajele care au orientat și definit arta de avangardă din România și din Israel, aducând-o în aceeași linie cu cea occidentală, în mediul căreia artistul s-a format. Iancu a fost o personalitate complexă, un artist cu vocație multiplă: pictor, grafician, arhitect, eseist și a colaborat apropiat cu cele mai revoluționare minți creative din Europa.

Citește și Expoziția permanentă de fotografii „Familia Lipatti şi prietenii”, sâmbătă la „Noaptea Muzeelor”

Deși cunoscut drept autor al primelor „reședințe moderniste” din Bucureștiul interbelic, de remarcat că Marcel Iancu a fost și autorul unor construcții edilitare monumentale, precum spectaculosul complex de loisir al Ștrandului Kiseleff ori sanatoriul montan internațional de la Predeal.

Pavilionul Contemporan „Roșu, galben și albastru”, al cărui curator este Alexandru Rădvan, cuprinde lucrări realizate de Irina Dragomir.

„Mopuri, mături, pești de cristal, costume de latex bine întinse pe corp, degetul care ne atenționează să păstrăm liniștea, secretele șoptite la ureche, personajele cu fața blurată ori acoperită pentru protejarea identității, părul în valuri, consistența caldă a lucrărilor textile…” – Alexandru Rădvan, curatorul Pavilionului Contemporan.

Program și bilete Art Safari 2022

Art Safari va putea fi vizitat în perioada 12 mai – 7 august 2022, de joi până duminică, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureștiului (str. Lipscani, nr. 18-20). Biletele și abonamentele pot fi achiziționate pe AICI, dar și la fața locului.