Zeci de cutii în care se află oglinzi sunt plasate de-a lungul unei coline dintr-un deșert îndepărtat din nordul statului Chile pe măsură ce muncitorii fac progrese la construcția Extremely Large Telescope, proiectat să devină unul dintre cele mai performante observatoare astronomice asamblate vreodată pe Terra, informează Reuters.
Telescopul, asamblat până acum în procent de 60%, are drept obiective căutarea dovezilor unor potențiale forme de viață pe planete din afara sistemului nostru solar – denumite exoplanete – și a privi înapoi în timp în căutarea primelor stele și galaxii din Univers. Primele sale observații științifice sunt așteptate până la finalul anului 2028.
Este un proiect în valoare de 1,45 de miliarde de euro și este derulat de organizația de cercetare interguvernamentală a Observatorului European Austral (ESO).
”Va avea impact efectiv asupra tuturor zonelor astronomiei. Vom putea vedea cum s-au format primele galaxii la începutul Universului, primele stele”, a declarat astrofizicianul Itziar de Gregorio, reprezentatul ESO în Chile.
”Vom vedea extrem de detaliat și vom caracteriza stele care se află în alte galaxii – și, mai presus de toate, vom face progrese reale în a înțelege alte lumi care se află în jurul altor stele. Mai ales, vom studia atmosfera planetelor din jurul altor stele pentru a vedea dacă există semne de viață”, a adăugat Itziar de Gregorio.
Cutiile vor fi asamblate într-o singură oglindă gigantică, de aproximativ o dată și jumătate mai mare ca Poarta Brandenburg din Berlin. Oglinda primară a telescopului va măsura circa 39,3 metri și conține 798 de piese.
Instrumentul este situat în mijlocul aridului deșert Atacama, considerat unul din cele mai propice locuri de pe Terra pentru observări astronomice. Telescopul este localizat pe muntele Cerro Armazones, cu o altitudine de 3.050 metri și aflat la circa 1.000 de kilometri nord de capitala statului Chile.
Se estimează că telescopul va fi cel mai mare instrument optic în infraroșu din lume timp de mai multe decenii.
Oglinzile sunt pregătite și așteaptă să fie instalate.
”Este o provocare importantă”, a declarat Tobias Muller, managerul care se ocupă de asamblarea, integrarea și verificarea telescopului.
”Telescopul este un sistem foarte complex, nu este format dintr-o singură oglindă, ci din multiple oglinzi de complexitate diferită”, a adăugat Tobias Muller.