Mai mult de 1.000 de muzicieni din Suedia cer interzicerea Israelului la Eurovision

Mai mult de 1.000 de muzicieni din Suedia, ţara gazdă a Eurovision, au semnat o scrisoare deschisă în care cer ca Israelul să fie exclus din ediţia din acest an a concursului de cântece din cauza „războiului brutal din Gaza”, scrie The Guardian.

Publicată în ziarul suedez Aftonbladet, scrisoarea deschisă afirmă că, permiţând participarea Israelului, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) „dă dovadă de un remarcabil dublu standard care subminează credibilitatea organizaţiei”.

„Faptul că ţările care se plasează deasupra dreptului umanitar sunt binevenite să participe la evenimente culturale internaţionale trivializează încălcările dreptului internaţional şi face invizibilă suferinţa victimelor”, se arată în scrisoarea publicată luni seara târziu.

Printre semnatari se numără artişti de succes la nivel internaţional, precum cântăreţii Robyn şi Fever Ray, duo-ul folk First Aid Kit şi foşti concurenţi suedezi la Eurovision, precum Eric Saade şi Malena Ernman, cântăreaţa de operă mezzosoprană, care este şi mama activistei pentru climă Greta Thunberg.

Scrisoarea vine după o petiţie similară semnată de aproximativ 1.400 de artişti din Finlanda şi Islanda, care au cerut, de asemenea, ca Israelul să fie exclus din concursul de cântece, care va avea loc la Malmö între 7 şi 11 mai.

Citește și Consiliul de Administraţie al SRTv nu a aprobat participarea la Eurovision 2024

Ca răspuns, EBU a anunţat că Israelul nu va fi exclus, subliniind statutul apolitic al evenimentului şi argumentând faptul că Eurovision este un concurs între radiodifuzorii de servicii publice şi nu între state.

Însă, în trecut, au mai fost excluse ţări de la Eurovision. În 2022, EBU a interzis Rusiei să participe la eveniment, spunând că intrarea sa „ar discredita competiţia”. Decizia a fost luată de consiliul executiv al uniunii audiovizualului, după ce iniţial a insistat că Rusiei i se va permite să concureze.

Cu un an mai devreme, în 2021, Belarusul nu a fost autorizat să participe la competiţie, după ce EBU a expulzat radiodifuzorul public belarus BTRC pentru că a încălcat regulile Uniunii Audiovizualului privind libertatea presei.

La cea de-a 68-a ediţie a concursului Eurovision de anul acesta vor participa 37 de radiodifuzori. Luxemburg va reveni după o absenţă de peste trei decenii.

Radiodifuzorul naţional al Islandei, RÚV, a declarat că decizia de a participa la Eurovision sau de a boicota evenimentul din acest an va fi luată de câştigătorul propriului concurs de cântece, Söngvakeppnin, care a avut loc la jumătatea lunii martie.

Israelul participă la eveniment din 1973 şi a câştigat concursul de patru ori, în 1978, 1979, 1998 şi 2018.

Eurovision 2024 va avea loc în zilele de 7,9 şi 11 mai, la Malmö, Suedia.