Aproape o sută de muzee internaţionale s-au declarat, joi, „profund şocate” de acţiunile organizate de activişti de mediu, care vizează operele de artă, şi au amintit de rolul lor pe care îl au în conservare, scrie AFP.
„Activiştii responsabili pentru aceste atacuri subestimează în mare măsură fragilitatea acestor lucrări de neînlocuit”, scriu directorii acestor instituţii, inclusiv de la marile muzee internaţionale precum Prado din Madrid, Luvru din Paris sau Muzeul Guggenheim din New York.
În ultimele săptămâni, activiştii pro-climă şi-au lipit, de exemplu, mâinile de două tablouri de Goya la Madrid sau pe faimoasa serigrafie „Campbell’s Soup” a lui Andy Warhol, expusă în Australia, au stropit cu supă de roşii pe „Sunflowers” a lui Van Gogh din Londra şi au aruncat cu piure de cartofi pe o capodoperă a lui Claude Monet din Potsdam, lângă Berlin.
Dacă picturile au rămas nevătămate, incidentul de la „Sunflowers” a provocat deteriorarea uşoară a ramei pânzei.
BREEK – Meisje met de parel van Johannes Vermeer besmeurd in #Mauritshuis. pic.twitter.com/XzAZTOoBv9
— Steven Bakker (@Kolpen) October 27, 2022
„Muzeele sunt locuri în care se stabileşte un dialog între oameni din medii foarte diverse şi, prin urmare, locuri care contribuie la schimburile societale”, au declarat cei 92 de semnatari.
„Prin urmare, funcţiile esenţiale ale muzeului (colecţie, cercetare, mediere şi conservare) sunt mai esenţiale şi mai relevante ca niciodată”, au adăugat aceştia.