Un grup comercial al autorilor din SUA a dat în judecată OpenAI la tribunalul federal din Manhattan în numele unor scriitori de renume, printre care John Grisham, Jonathan Franzen, George Saunders, Jodi Picoult şi George R.R. Martin, autorul romanului „Game of Thrones”, acuzând compania că şi-a antrenat în mod ilegal popularul chatbot ChatGPT, bazat pe inteligenţă artificială, pe baza lucrărilor lor, scrie Reuters.
Procesul colectiv propus marţi târziu de Authors Guild se alătură altor procese intentate de scriitori, proprietari de coduri sursă şi artişti vizuali împotriva furnizorilor de inteligenţă artificială generativă.
Pe lângă OpenAI, susţinut de Microsoft, procese similare sunt în curs de soluţionare împotriva Meta Platforms şi Stability AI cu privire la datele utilizate pentru antrenarea sistemelor lor de inteligenţă artificială.
Printre ceilalţi autori implicaţi în cel mai recent proces se numără scriitorul Michael Connelly, autorul cărţii „The Lincoln Lawyer”, şi romancierii-avocaţi David Baldacci şi Scott Turow.
OpenAI şi alţi acuzaţi din domeniul IA au declarat că utilizarea datelor de antrenament extrase de pe internet se califică drept utilizare corectă în conformitate cu legislaţia americană privind drepturile de autor.
Citește și ChatGPT, investigat în SUA pentru răspândirea de informaţii false
Un purtător de cuvânt al OpenAI a declarat miercuri că firma respectă drepturile autorilor şi că „poartă discuţii productive cu mulţi creatori din întreaga lume, inclusiv cu Authors Guild”.
Directorul general al Authors Guild, Mary Rasenberger, a declarat miercuri că autorii „trebuie să aibă posibilitatea de a controla dacă şi cum sunt folosite operele lor de către AI generativă” pentru a „păstra literatura noastră”.
În plângere se arată că ChatGPT a generat rezumate exacte ale cărţilor autorilor atunci când a fost solicitat, indicând că textul acestora este inclus în baza sa de date.
De asemenea, a citat îngrijorarea tot mai mare că autorii ar putea fi înlocuiţi de sisteme precum ChatGPT care „generează cărţi electronice de calitate scăzută, care se dau drept autori şi înlocuiesc cărţile scrise de oameni”.