Maksim Levin, fotograf și realizator de documentare, a fost găsit mort în Ucraina

Fotograful ucrainean Maksim Levin, despre care nu mai existau veşti de trei săptămâni, a fost găsit mort după retragerea trupelor Rusiei de pe teritoriul apropiat Kievului, a anunțat publicația pentru care lucra, LB.ua.

Maksim Levin, angajat al site-ului ucrainean LB.ua, era de mai mult timp colaborator al Reuters.

„Maks a furnizat Reuters fotografii și videoclipuri captivante din Ucraina din 2013. Moartea sa este o pierdere uriașă pentru lumea jurnalismului. Gândurile noastre sunt alături de familia lui în această perioadă dificilă”, scrie Reuters.

Născut în 1981, Maksim Levin era realizator de documentare care a contribuit la materialele făcuite de Reuters despre Ucraina începând din 2013.

Jurnalistul se afla în localitatea Huta Mejirska. “El a dispărut în zona în care aveau loc ostilităţi, la 13 martie, în regiunea Kiev. La 1 aprilie, trupul său a fost găsit în apropiere de satul Gouta Meiguirska”, la nord de capitala Ucrainei, a precizat pe Telegram Andrii Iermak.

Potrivit ONG-ului ucrainean IMI, jurnalistul neînarmat a fost împuşcat de două ori.

Citește și Circa 53 de monumente istorice şi religioase au fost distruse în Ucraina, anunță UNESCO

Maks Levin, care avea 40 de ani şi patru copii, a colaborat de-a lungul anilor cu mass-media ucraineană şi internaţională.

Mai mulţi jurnalişti ucraineni şi occidentali au fost ucişi şi zeci de ziarişti au fost răniţi în Ucraina de la startul invaziei, din 24 februarie. Cel puţin trei dintre ei au murit la nord-est de Kiev.

“Suntem profund îndureraţi de vestea morţii lui Maksim Levin, de mult timp colaborator al Reuters în Ucraina. Maks ne-a trimis fotografii şi filme confingătoare din Ucraina începând din 2013. Moartea lui reprezintă o pierdere imensă pentru lumea jurnalismului. Gândurile noastre se îndreaptă către familia sa în aceste momente dificile”, a afirmat John Pullman, managing editor la Reuters.

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a notat pe Twitter că Levin este al şaselea jurnalist ucis în Ucraina de la startul invaziei. “Este era neînarmat şi purta o vestă de mass-media. Să îi ţinteşti pe jurnalişti este o crimă de război”, a precizat organizaţia.