Managerul Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), dr. arh. Ştefan Bâlici, şi-a exprimat speranţa ca anul viitor să fie deschis şantierul dedicat restaurării teraselor exterioare ale Castelului Peleş, informează Agerpres.
„La Peleş am pornit achiziţia publică, licitaţia pentru restaurarea teraselor exterioare, care sunt într-o stare critică. Multe dintre ele sunt sprijinite cu nişte eşafodaje, ca să nu se prăbuşească, situaţie care de multă vreme nu este rezolvată. Am lansat licitaţia, dar, din păcate, am anulat-o de două ori. Suntem la a treia încercare. Licitaţia este deschisă chiar acum când vorbim pentru proiectare, astfel încât până la jumătatea anului viitor să sperăm că vom putea avea documentaţia actualizată şi completată. A mai existat o documentaţie pentru aceste terase cu ani în urmă doar pentru o parte din ele, evident, nu mai e de actualitate şi nu mai e completă. Am făcut completare şi actualizare şi sperăm că anul viitor vom putea începe un prim şantier”, a afirmat Ştefan Bâlici, într-o conferinţă de presă în care a prezentat raportul la final de prim mandat.
Ştefan Bâlici a arătat că Peleş nu înseamnă doar castelul, ci „mult mai mult”.
„Vorbim de un ansamblu care are multe clădiri istorice valoroase. Toate trebuie evaluate. Noi nu avem în momentul de faţă o evaluare tip studiu de fezabilitate sau studii de fundamentare. Şi atunci, planul nostru a fost aşa: începem cu priorităţile, adică urgenţele, aceste terase, şi, de asemenea, va urma o intervenţie de urgenţă la acoperişuri. Între timp trebuie să facem o procedură de achiziţie publică pentru studii de fundamentare, exact cum am făcut şi la Sighişoara. Acolo am început în urmă cu doi ani, cu teme de proiectare, achiziţii publice şi realizarea tuturor studiilor de fundamentare. Şi, având aceste studii, suntem în situaţia de a lansa un concurs internaţional de soluţii”, a arătat arhitectul.
Citește și Ministrul Culturii: Programul Naţional de Restaurare este gestionat “foarte prost” de Institutul Naţional al Patrimoniului
Managerul INP a mai spus că „paşii” de la Sighişoara au fost propuşi Ministerului Culturii şi în cazul Castelului Peleş.
„Exact la fel am propus Ministerului Culturii să abordăm şi Peleşul: studii de fundamentare extinse pentru întreg ansamblul, apoi lotizare, pentru că sigur va fi vorba de investiţii care nu se pot face cu finanţare dintr-o singură sursă şi nici în termen scurt. Şi atunci trebuie lotizare în funcţie de priorităţi şi de o logică a punerii în valoare. Deci, studii de fundamentare, lotizare şi apoi concurs de soluţii sau concursuri pe obiecte. Asta va rezulta după ce vedem studiile”, a spus Ştefan Bâlici.
În altă ordine de idei, Bâlici a mai spus că la Casa Macca din Bucureşti au început lucrările de restaurare.
„La Casa Macca restaurarea a început. Lucrările sunt în curs, cu rezultate deosebite. Au apărut deja elemente noi, suprafeţe pictate care se păstrează suficient de bine la interior. E un proiect foarte promiţător, mai ales că va deveni muzeu”, a încheiat Ştefan Bâlici.