Facultatea de teologie ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Universitatea Oradea a deschis, luni, manifestările dedicate Anului Centenar al învăţământului teologic ortodox academic din Oradea (1923-2023).
Acest eveniment a debutat, în capela facultăţii, cu ceremonia de prăznuire a Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ocrotitorii spirituali ai învăţământului teologic ortodox din întreaga lume, printr-o liturghie arhierească, cu participarea episcopului Sofronie Drincec, alături de părintele vicar eparhial al Episcopiei Oradiei, de cei patru protopopi şi un sobor de preoţi, părinţi, profesori, studenţi şi elevi, de la facultate şi de la Liceul ortodox din oraş.
A urmat slujba de pomenire pentru ctitorii, profesorii şi ostenitorii învăţământului teologic ortodox academic din Oradea. După săvârşirea programului liturgic, participanţii s-au deplasat în Aula Magna a universităţii, unde a avut loc Colocviul universitar dedicat Centenarului.
„Ziua de azi, în debutul anului centenar, este o mare bucurie pentru noi. Anul centenar înseamnă şi multă emoţie, dar şi responsabilitate. Sărbătorim o sută de ani de la începutul învăţământului universitar teologic în Oradea. Aici, în 1923 s-a înfiinţat Academia de teologie ortodoxă, ctitorul fiind vrednicul de pomenire episcopul Roman Ciorogariu, care a dorit să aibă aici o şcoală teologică aşa încât să îşi pregătească preoţii sub propria supraveghere, pentru că în 1920, după restatornicirea Episcopiei ortodoxe a Oradiei, foarte multe parohii nu aveau preoţi”, a declarat, pentru Agerpres decanul facultăţii, preot conf univ dr Viorel-Cristian Popa.
Citește și Expoziţia ”Vecinii mei, evreii din Baia Mare” va fi vernisată la Sinagoga Aachvas Rein din Oradea
Potrivit acestuia, era „prima şcoală teologică din Ardeal, organizată după modelul cernăuţean”, care s-a distins rapid în peisajul universitar românesc prin „disciplină, studiu intens şi accentul pus pe formarea duhovnicească”. În această instituţie academică au activat 21 de profesori foarte importanţi, o pleiadă de personalităţi, primul rector fiind Aurelian Mager, devenit ulterior arhiereu vicar a Episcopiei Oradiei şi apoi episcop al Aradului; Vasile Lăzărescu, devenit episcop de Caransebeş şi mitropolit la Timişoara; şi mulţi alţii, precum Ştefan Munteanu, Ştefan Lupşa, Nicolae Firu. Viaţa acestei academii a fost însă destul de scurtă, pentru că în 1940, odată cu cedarea Ardealului de nord şi ocuparea de către trupele horthiste, Academia a trebuit să se refugieze la Caransebeş, la Arad, iar din 1941, profesorii şi studenţii academiei s-au reunit la Timişoara unde a funcţionat până în 1948.
Regimul comunist a desfiinţat academia în 1948, iar din 1991 s-a reluat învăţământul teologic universitar prin grija rectorului de atunci Teodor Maghiar, a episcopului Vasile Coman al Oradiei şi prin strădaniile unui bihorean, fost profesor la Facultatea de teologie ortodoxă din Sibiu şi primul decan al reînfiinţatei Facultăţi de teologie ortodoxă de la Oradea, Dumitru Abrudan.
Vicarul eparhial, pr prof dr Valer Rus, directorul Liceului Teologic Ortodox „Roman Ciorogariu” din Oradea, a dat citire mesajelor trimise de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, şi mitropolitul Laurenţiu Strezea al Ardealului.
Patriarhul Daniel consideră că Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea, continuatoarea academiei ce a luat fiinţă în anul 1923, are „o solidă activitate didactică şi ştiinţifică (…) o instituţie universitară care este un permanent izvor de cultură şi spiritualitate”.
Citește și Oradea: A fost lansat Festivalul Internaţional de Fotografie ”Carol Pop de Szathmári”
Episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec a afirmat că „învăţământul teologic este parte integrantă a istoriei noastre naţionale şi culturale, a istoriei continuităţii şi a istoriei spiritualităţii ortodoxe”. Ierarhul a subliniat că „Facultatea de Teologie ortodoxă face o onoare Universităţii din Oradea, fiind ctitor al universităţii de stat din oraşul nostru. Universitatea de stat românească există, în primul rând, datorită înfiinţării, la 1923, a unei instituţii de învăţământ românesc la Oradea”.
Preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, conf univ dr Aurel Căuş, cel care a reprezentat conducerea administrativă a instituţiei la evenimentul festiv, a subliniat că facultăţile de teologie sunt printre puţinele locuri în care se mai face educaţie, în adevăratul sens al cuvântului. „Ne bucurăm, sincer, că există învăţământ teologic la Universitatea din Oradea. Le mulţumim, sincer, colegilor teologi care, de-a lungul timpului, au lăsat o parte a sufletului lor aici, în universitate. Sperăm ca tot ceea ce ne învaţă Biblia să ajungă în sufletele noastre”, a spus Aurel Căuş.
Evenimentul din Aula Magna a continuat cu lansarea Medaliei aniversare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop dr Vasile Coman”. Prima personalitate onorată cu această distincţie a fost, desigur, episcopul Sofronie.
Citește și Universitatea din Oradea va continua în 2023 proiectele de digitalizare
La finalul manifestării, cei prezenţi au avut ocazia de a participa la dezvelirea tabloului care imortalizează chipurile primei generaţii de absolvenţi ai facultăţii de teologie şi pe cele ale dascălilor lor. După cum a precizat decanul Viorel Popa, toate tablourile absolvenţilor teologi au fost salvate în format digital, urmând ca, în cel mai scurt timp, ele să decoreze holurile facultăţii.
Anul Centenarului va cuprinde o serie de manifestări speciale, dedicate, printre care unele de anvergură naţională şi internaţională. Astfel, în perioada 5 – 7 iunie, va avea loc la Oradea Colegiul decanilor facultăţilor de teologie ortodoxă din ţară, în paralel cu un simpozion internaţional. La sfârşitul lunii iunie se va desfăşura o Consultaţie teologică sub genericul „Biserica slujitoare, provocări şi aşteptări”. Iar pe 16 octombrie, pentru a aminti data când au demarat cursurile fostei Academii, se va derula un simpozion în locaţia acestei instituţii, adică în actualul Liceu ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”. Programul centenarului va oferi şi alte activităţi precum concerte, întâlniri ale absolvenţilor din 2003 şi 2013, Ziua Bibliei şi a prăznuirii Sfântului Ioan Gură de Aur.