Manifestul unei generații rebele: ”Nu voi fi niciodată ce vreți”, de Teodor Burnar

Poezia înseamnă viață trăită și mult mai mult decât atât. Dincolo de o armonie și de o știință a cuvintelor, poezia se leagă de orice simțământ omenesc, de orice nuanță a firii noastre. Poetul Teodor Burnar ne invită într-o astfel de lume, unde viața trăită estre portretizată cu realism și unde cuvintele devin purtătoare de emoție într-un labirint lăuntric.

Miercuri, 20 iulie, începând cu ora 19:00, la Bernschutz & Co. (strada Ion Nistor nr. 6, zona Universitate) vom lua aceste cuvinte, cu substanța lor, și le vom descoperi împreună în cadrul unei experiențe literare ce pledează pentru sinceritate, complexitate și reflecție. Moderator al evenimentului va fi omul de litere Alexandru Filimon.

”Nu voi fi niciodată ce vreți” (Editura Scrisul Românesc, iunie 2022), al doilea volum de poezie semnat de jurnalistul Teodor Burnar, este un mozaic al libertății, o libertate trăită într-un mediu abrutizat, birocratic, anti-poetic, unde poezia devine, exploziv, laitmotivul zilei.

Teodor Burnar ne amintește ”De ce trăim?” și de ce poezia vine să ne salveze dintr-un mediu care transformă banalitatea în monedă curentă. Totul rămâne un pariu pe care îl aruncăm șansei la un pahar de ceai rece, într-o seară de vară…

Citește și Editura Librex continuă seria cărților Reginei Maria cu romanul „Țara pe care o iubesc”

”Am scris Nu voi fi niciodată ce vreți deopotrivă ca un manifest personal, cât și ca un posibil manifest apostatic al generației mele”, explică Teodor Burnar. “A fi ceea ce ești, a nu fi ceea ce vor alții să fii, este prima condiție a unui trai onest. Volumul meu este despre curajul de a-ți asuma convingerile, despre cutezanța de a-ți urma drumul cu toate riscurile – și satisfacțiile – ce decurg din asta. Mai mult decât atât, NVFNCV este despre nevoia vitală de poezie, într-o lume aparent acaparată de pehlivani, mobilă și durere (ca să-mi citez tizul, Teodor Mazilu)… Poezia vine să ne scape de această aneantizare, ea este colacul de salvare pe care îl întindem lumii”.

Amintim că ”Exerciții de liber arbitru” este volumul de debut în poezie al poetului și jurnalistului Teodor Burnar, câștigătorul Premiului „Al. Macedonski – Prima Verba” al Editurii Scrisul Românesc, ediția 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *