Manuscrisele scriitorilor Emil Cioran şi Mircea Eliade, expuse în premieră, joi, la Biblioteca Națională

Cele cinci manuscrise aparținând scriitorilor Emil Cioran şi Mircea Eliade, achiziționate recent de către Ministerul Culturii, vor fi expuse public, pentru prima dată, joi, în intervalul orar 15,00-17,00, la Biblioteca Națională a României.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, evenimentul va avea loc în spațiul Atrium (parter), în prezența ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, şi a directorului general al Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu.

Cu această ocazie, va fi marcată Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor (23 aprilie), Ziua Bibliotecarului din România (14 aprilie) şi, totodată, împlinirea a 10 ani de la inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Naţionale.

Manuscrisele originale, care urmează a intra în administrarea Bibliotecii Naţionale a României, sunt: „Aveux et anathemes”, autor Emil Cioran, datare 1986, exemplar unic, „Note pentru 1935-1936”, Mircea Eliade, datare 1935-1936, exemplar unic ce cuprinde schiţele autorului în creion pentru cursul „Problema răului în filosofia indiană”, „Despre filosofia medievală”, autor Mircea Eliade, datare cca 1925, exemplar unic, „Schiţe şi note asupra filosofiei yoga”, autor Mircea Eliade, datare cca 1930, exemplar unic şi „Povestea unui om nenorocit”, autor Mircea Eliade, exemplar unic, scriere din tinereţea autorului – lucrare publicată în „Cum am găsit piatra filosofală”.

Citește și Cinci manuscrise aparținând lui Emil Cioran și Mircea Eliade au fost achiziționate de către Ministerul Culturii

Expoziţia va fi însoţită de un moment artistic, în care actriţa Daniela Nane va citi câteva fragmente din opera celor doi scriitori, iar pianistul Andrei Racu de la Teatrul Muzical Ambasadorii va interpreta câteva piese clasice îndrăgite de publicul larg.

Sărbătorită pentru prima dată la data de 23 aprilie 1996, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor a fost decretată la Conferinţa UNESCO un an mai devreme, din dorinţa de a încuraja lectura şi de a marca trecerea în nefiinţă a trei scriitori de referinţă la nivel mondial: William Shakespeare, Miguel de Cervantes şi Inca Garcilaso de la Vega.

Instituită de Guvernul României pe 14 aprilie 2005, Ziua Bibliotecarului din România se sărbătoreşte anual de întreaga comunitate de bibliotecari, prin activităţi.