Manuscrisul lui Rubin Patiția, subiectul unei expoziții la MNU Alba Iulia

Un manuscris despre Avram Iancu şi despre evenimentele din 1848-1849 din Transilvania, care i-a aparţinut lui Rubin Patiţia, face obiectul unei mini-expoziţii vernisate marţi şi care poate fi văzută în luna mai la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia.

Manuscrisul face parte dintr-o colecţie de manuscrise donate muzeului în anul 1971 de către ginerele lui Rubin Patiţia, avocatul Zaharia Muntean, şi care au, potrivit specialiştilor, o valoare incontestabilă.

„În pofida subiectivismului, explicabil până la urmă prin admiraţia pe care Patiţia a avut-o totdeauna pentru Avram Iancu, textele manuscrise pun la dispoziţia cititorului informaţii interesante, familiarizându-l cu epoca, cu oamenii timpului, cu ideile democratice europene care i-au animat. (…) Dacă Avram Iancu a fost imaginea simbol a tinerimii intelectuale transilvănene angajată în lupta pentru recâştigarea libertăţii şi a drepturilor naţiunii române în perioada anilor 1848-1849, Rubin Patiţia a fost un lider memorandist din vechiul comitat Alba Inferioară care, marcat de înaintaşul său, i-a călcat pe urme luptând pentru aceleaşi idealuri câteva decenii mai târziu”, a explicat muzeograful Ionela Simona Mircea.

Ea a menţionat că Rubin Patiţia a încercat reconstituirea evenimentelor sângeroase care i-au marcat copilăria, cu ajutorul propriilor amintiri, precum şi a amintirilor celor care l-au cunoscut pe Avram Iancu şi care au participat la confruntările cu trupele maghiare în timpul războiului civil din Transilvania din 1848-1849. 

Citește și Cetatea Alba Carolina – O călătorie în istoria și cultura românească