Manuscrisul lui Rubin Patiția, subiectul unei expoziții la MNU Alba Iulia

Manuscrisul lui Rubin Patiția, subiectul unei expoziții la MNU Alba Iulia

Distribuie

Un manuscris despre Avram Iancu şi despre evenimentele din 1848-1849 din Transilvania, care i-a aparţinut lui Rubin Patiţia, face obiectul unei mini-expoziţii vernisate marţi şi care poate fi văzută în luna mai la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia.

Manuscrisul face parte dintr-o colecţie de manuscrise donate muzeului în anul 1971 de către ginerele lui Rubin Patiţia, avocatul Zaharia Muntean, şi care au, potrivit specialiştilor, o valoare incontestabilă.

„În pofida subiectivismului, explicabil până la urmă prin admiraţia pe care Patiţia a avut-o totdeauna pentru Avram Iancu, textele manuscrise pun la dispoziţia cititorului informaţii interesante, familiarizându-l cu epoca, cu oamenii timpului, cu ideile democratice europene care i-au animat. (…) Dacă Avram Iancu a fost imaginea simbol a tinerimii intelectuale transilvănene angajată în lupta pentru recâştigarea libertăţii şi a drepturilor naţiunii române în perioada anilor 1848-1849, Rubin Patiţia a fost un lider memorandist din vechiul comitat Alba Inferioară care, marcat de înaintaşul său, i-a călcat pe urme luptând pentru aceleaşi idealuri câteva decenii mai târziu”, a explicat muzeograful Ionela Simona Mircea.

Ea a menţionat că Rubin Patiţia a încercat reconstituirea evenimentelor sângeroase care i-au marcat copilăria, cu ajutorul propriilor amintiri, precum şi a amintirilor celor care l-au cunoscut pe Avram Iancu şi care au participat la confruntările cu trupele maghiare în timpul războiului civil din Transilvania din 1848-1849. 

Citește și Cetatea Alba Carolina – O călătorie în istoria și cultura românească

Parte din rețeaua noastră: Facla.ro | Enciclopedic.ro