Curatorii de la Rijksmuseum din Amsterdam bănuiau că expoziţia lor istorică dedicată pictorului olandez Johannes Vermeer (1632-1675) va deveni un eveniment. Însă, nu au avut în vedere ca aceasta să fie luată cu asalt, cu o lună înainte de deschidere. Peste 100.000 de bilete au fost deja vândute de muzeu, un număr record, potrivit oficialilor Rijksmuseum, citaţi marţi de agenţia de presă olandeză ANP.
Confruntat cu afluxul aşteptat, Rijksmuseum a luat decizia de a-şi prelungi programul de vizitare, de la 18.00 la 22.00, joi, vineri şi sâmbătă, pentru a „oferi publicului cea mai plăcută experienţă posibilă”. Şi pentru a evita transformarea într-o cursă spectaculoasă de şobolani. Acest eveniment excepţional îşi va deschide porţile în perioada 10 februarie – 4 iunie.
Expoziţia va reuni 28 de picturi ale lui Vermeer din cele 35 de lucrări atribuite astăzi maestrului, ceva nemaivăzut până acum în istoria muzeografiei.
Citește și Expoziţia „Madách Imre: Tragedia omului” – vernisată la Centrul Cultural Maghiar din Bucureşti
Doar patru pânze provin din colecţiile permanente ale Rijksmuseum: „Woman in Blue Reading a Letter”, „The Milkmaid”, „The Love Letter”, „The Little Street”.
Celelalte picturi au fost împrumutate de la Luvru, Metropolitan din New York, Gemäldegalerie din Berlin şi National Gallery din Londra. Mauritshuis din Haga a împrumutat şi „Girl with a Pearl Earring”.
Un mic dezavantaj al acestei expoziţii-eveniment îl reprezintă faptul că unele lucrări atribuite lui Vermeer nu sunt unanim acceptate de istoricii de artă. Este cazul tabloului „Girl with a flute”, un ulei pe panou conservat la National Gallery of Art, din Washington. După ce a fost analizată în Statele Unite, curatorii săi americani consideră acum că portretul ar trebui atribuit mai degrabă „cuiva apropiat de Vermeer” decât pictorului însuşi. Rijksmuseum, însă, îşi asumă atribuirea tradiţională a panoului. Alte două lucrări, „Saint Praxedis” şi „A Lady Seated at a Virginal”, au fost atribuite destul de recent maestrului olandez.