„Marea Unire, în fotografii şi documente”, la Muzeul de Istorie-Casa Altembeger din Sibiu

Distribuie

Expoziţia „Marea Unire, în fotografii şi documente”, din colecţia privată a lui Alexandru Bîrsan, va fi deschisă cu prilejul Zilei Naţionale şi va putea fi vizitată până la 31 ianuarie 2023, la Muzeul de Istorie-Casa Altembeger din Sibiu.

Expoziţia „Marea Unire, în fotografii şi documente”, din colecţia privată a lui Alexandru Bîrsan, va fi deschisă cu prilejul Zilei Naţionale şi va putea fi vizitată până la 31 ianuarie 2023, la Muzeul de Istorie-Casa Altembeger din Sibiu. 

Începând de miercuri, 30 noiembrie, Muzeul de Istorie-Casa Altembeger va găzdui în spaţiul Mişcarea Naţională a Românilor din Sudul Transilvaniei, expoziţia temporară „Marea Unire, în fotografii şi documente”. Piesele expuse provin din colecţia privată a sibianului Alexandru Bîrsan, care a împrumutat, gratuit, Muzeului Naţional Brukenthal aceste piese pentru a putea fie expuse.

Expoziţia conţine fotografii ale Delegaţiei Transilvănene ale Unirii, ale lui Iuliu Maniu sau Casei Regale. Alături de aceste fotografii expoziţia conţine şi facsimile din presa vremii, obiecte personale aparţinând lui Iuliu Maniu,  documente inedite care prezintă aspecte atât ale Primului Război Mondial, cât şi referitoare la Unirea de la 1918 şi a reinstaurării unei administraţii coerente în Transilvania post-austro-ungară, toate piesele având o valoare istorică şi documentară majoră.

Citește și Orașul Călan la Marea Unire. Gărzile Naționale Române

„Astăzi avem realmente un moment de excepţie, o expoziţie care ar face cinste oricărui muzeu din ţară. Găzduieşte un număr destul de mare de obiecte personale ale unor oameni care au participat direct la Marea Unire. Avem obiecte aparţinând lui Iuliu Maniu, om politic, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, avem însemnări aparţinând unor istorici de marcă din perioada interbelică, respectiv Silviu Dragomir, şi el secretar al Marii Uniri, om politic din păcate cu o soartă tragică, cu ani de detenţie la Sighet. Dintre piesele tari ale acestei colecţii aş aminti însemnările aparţinând lui Ioan Lupaş, un istoric de marcă al perioadei interbelice, profesor universitar de istorie modernă a românilor şi de istorie a Transilvaniei la Universitatea din Cluj. Expoziţia subliniază şi rolul sibienilor la făurirea Marii Uniri, cât şi statutul pe care Sibiul îl poate avea, ca oraş al Unirii”, a declarat Alexandru Constantin Chituţă, manager interimar.