Maria Ressa, laureată a premiului Nobel, achitată în legătură cu acuzaţiile de evaziune fiscală

Maria Ressa, laureată a premiului Nobel din Filipine, şi site-ul său de ştiri, Rappler, au fost achitaţi de o instanţă de acuzaţiile de evaziune fiscală, transmite The Guardian.

Fondatoarea publicaţiei de ştiri Rappler spune că acuzaţiile au fost motivate politic şi că aceasta a fost o victorie „pentru fiecare filipinez care a fost vreodată acuzat pe nedrept”.

Directorul executiv şi cofondator al Rappler a primit premiul Nobel pentru pace în 2021 pentru activitatea sa de „protejare a libertăţii de exprimare” şi a fost lăudată pentru că a expus abuzurile de putere şi autoritarismul în creştere sub conducerea preşedintelui filipinez de atunci, Rodrigo Duterte.

Publicaţia ei şi-a câştigat reputaţia pentru reportajele în profunzime şi pentru examinarea dură a războiului mortal al lui Duterte împotriva drogurilor.

„Această achitare nu este doar pentru Rappler, ci şi pentru fiecare filipinez care a fost vreodată acuzat pe nedrept”, a declarat Ressa după verdict, descriindu-l ca o victorie pentru justiţie şi adevăr.

„Aceste acuzaţii … au fost motivate politic … Un abuz de putere neruşinat”, a adăugat ea.

Citește și A murit David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Cazul de evaziune fiscală a pornit de la acuzaţiile agenţiei de stat pentru venituri, potrivit cărora Rappler a omis din declaraţiile sale fiscale veniturile obţinute în urma unei vânzări de certificate de depozit către investitori străini în 2015, ceea ce a devenit ulterior baza autorităţii de reglementare a valorilor mobiliare pentru a-i revoca licenţa.

Departamentul de Justiţie din Filipine a declarat că a respectat decizia instanţei.

Maria Ressa, în vârstă de 59 de ani, a fost eliberată pe cauţiune, în timp ce face apel împotriva unei sentinţe de şase ani de închisoare pronunţată în 2020 pentru calomnie.

Ea s-a luptat cu o serie de procese intentate de Guvern care au alimentat îngrijorarea internaţională cu privire la hărţuirea presei în Filipine, unul dintre cele mai periculoase locuri din Asia pentru jurnalişti.

Filipine s-a clasat pe locul 147 din 180 de ţări în Indexul mondial al libertăţii presei din 2022, iar Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor a clasat Filipine pe locul şapte în lume în indexul impunităţii din 2021, care urmăreşte decesele membrilor mass-media ai căror ucigaşi sunt liberi.