Marian Petcu, acuzat de studenţii de la Jurnalism de „comportament abuziv”

Distribuie

Consiliul de conducere al Departamentului de Jurnalism al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București a cerut vineri conducerii facultății suspendarea și investigarea profesorului Marian Petcu.

Colegii profesorului de la Departamentul de Jurnalism al facultății au cerut declanșarea unei investigații, autosuspendarea cadrului didactic și crearea și utilizarea unor instrumente academice, de sprijin colegial, din partea departamentului din care cadrul didactic face parte, prin care atât studenții, cât și cadrul didactic să poată desfășura în continuare activitățile de curs și de seminar, pe parcursul acestui semestru, până la finalizarea investigației.

„Nici o circumstanță nu poate justifica un limbaj sau o atitudine care nu se bazează pe empatie, pe respect reciproc, indiferent de relația de putere, în sensul protejării demnității umane și al evitării discriminărilor de orice fel. Aceasta este singura modalitate prin care facultatea și universitatea își pot îndeplini menirea academică, de instituție de învățământ care pregătește profesioniști responsabili”, spune Consiliul Departamentului de Jurnalism, într-o postare făcută de directoarea departamentului, Raluca Radu.

Citește și Jurnalistul francez, Olivier Dubois, răpit în Sahel în aprilie 2021, eliberat

De asemenea, rectorul Universității București, Marian Preda, a anunțat vineri că a cerut Comisiei de Etică o analiză riguroasă și lucidă a cazului, „pentru a lua măsurile care se impun în situația de față”.

„Universitatea din București dezavuează orice comportament sau atitudine umilitoare și care nu respectă demnitatea și integritatea unei persoane, indiferent de statutul sau poziția sa în cadrul comunității noastre academice”, se mai spune în comunicat.

În scrisoarea deschisă remisă Edupedu.ro, studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), de la Universitatea din București spun că „în cadrul cursului intitulat «Metode și Metodologii de Cercetare», de luni, 13 martie 2023, care a avut loc la Rectoratul Universității din București, de la ora 14:00, domnul profesor universitar doctor Marian Petcu a avut o serie de afirmații total nepotrivite, mai ales din partea unui profesor, în mediul universitar.

Concret, domnul Marian Petcu ne-a spus nouă, studenților prezenți în Amfiteatru, în repetate rânduri, faptul că suntem «proști». Domnia sa a susținut și faptul că «ați intrat proști la facultate, dar ieșiți de aici și mai proști»”.

Citește și București: Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării modifică examenul de admitere

Insulte precum „ați intrat proști în facultatea aceasta, o să ieșiți tot proști”, „nu mai râdeți, proștilor”, „sunteți niște proști”, „oricum sunteți proști”, „o să ajungeți modelatoare, care fac covrigi” sau „dar de ce tăceți, sunteți cumva orfani?” lezează exponențial integritatea și drepturile studenților și nu sunt conforme Codului de Etică și Deontologie a Universității din București, remarcă și Asociația Studenților în Comunicare, de la Universitatea din București, într-un comunicat dat publicității vineri.

Ei au cerut sancţionarea disciplinară a cadrului didactic precum şi revocarea acestuia din funcția de membru al comisiei de etică a Universității din București, considerând că „un astfel de cadru didactic nu trebuie să reprezinte un ultim bastion al corectitudinii etice.”

În apărarea sa, profesorul Marian Petcu a explicat pentru Libertatea că n-a intenționat să-i jignească pe studenți și că doar a vrut să-i mustre pe un ton părintesc.

Citește și Parlamentul European a lansat apelul pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism în valoare de 20 000 de euro!

„A fost o glumă când le-am zis: Există riscul ca la sfârșitul studiilor, să fiți mai proști decât la începutul studiilor. Ce înseamnă prost în context? Ignorant, asta înseamnă. Dar sunt multe minciuni și mistificări și scoase din context acolo (n.r. în scrisoarea deschisă adresată de elevi). Eu n-am făcut niciun student personal prost, să zic tu ești sau tu ești. Au fost spuse în glumă, în diverse contexte mai colocviale. Sunt destul de dezamăgit de cum înțeleg ei relația cu școala, cu facultatea.”

Comportamentul profesorului a fost dezvăluit de o studentă care a protestat părăsind sala de curs după o serie de insulte ale profesorului adresate tuturor.

„(…) Am ajuns cu 10 minute înainte, pentru că domnul profesor nu ne primește după fix, m-am așezat cuminte și am așteptat cursul. Ca în schimbul unei prelegeri despre metode și metodologii de cercetare, să primim jigniri și să comentam “ochelaristele” și “proștii”. Dacă ni se pune o întrebare și nu răspundem deloc, suntem, simplu, “proști”. Dacă dăm un răspuns care nu este conform cu părerile sau teoria domnului profesor, îl dăm tot “de proști ce suntem”. Iar dacă “am intrat proști” în facultatea aceasta, “o să ieșim tot proști” pentru că, nu-i așa?, “suntem proști”.

Nu am mai rezistat și m-am ridicat să ies. Întrebată ce am pățit, i-am spus domnului profesor că eu nu am venit la curs ca să fiu jignită în asemenea hal. Dar cum noi învățăm etica și disciplina de la o persoană care nu le pune în practică, domnul profesor nu a fost foarte afectat, pentru că “face oricum parte din comisia de etică, deci să îl reclam”.

Citește și Jurnalistul bulgar Christo Grozev, plasat pe lista persoanelor căutate de Rusia

Nu voi atribui citatele nimănui, deși poate ar trebui. Tot ce mi-aș fi dorit ar fi fost ca nici colegii mei să nu mai stea să îl asculte, să ne trezim din “capul plecat, sabia nu-l taie” și să pornim noi schimbarea pe care ne-o dorim cu atâta ardoare. E păcat de restul profesorilor, cei care își respectă studenții, pentru că o singură uscăciune într-o pădure întreagă cântărește greu de data asta.”

Postarea tinerei a fost susținută de o altă studentă care în urmă cu un an a fost umilită public de profesor pentru imaginea cu care și-a ilustrat contul google, despre care profesorul a spus în fața studenților că ar fi „orgasmică”.

Între timp, încurajați de dezvăluirile făcute despre profesor, tot mai mulți studenți au început să relateze abuzurile la care au fost supuși, cum a fost și cazul colegei nevăzătoare care nu a fost lăsată cu laptopul la curs pentru a lua notițe.

Contactat de Edupedu.ro, decanul FJSC, Antonio Momoc, a spus că “e clar din punct de vedere moral, etic, legal: un discurs sau un limbaj de genul acesta este inacceptabil” şi că limbajul profesorului era cunoscut: “unii chiar l-au premiat acum câţiva ani, la un bal, pentru limbaj, pentru că este cool şi are anumită atitudine. Generaţiile sunt altele. Astăzi abordarea este cu totul alta. Nu se practică un asemenea tip de limbaj.”

Citește și Rusia: Jurnalistă condamnată la şase ani de închisoare pentru că a „răspândit informații false”

Marian Petcu (n.1961, Buzescu-Teleorman) este profesor la Universitatea din București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Departamentul de Antropologie culturală și Comunicare. Doctor în Sociologie.

A publicat 10 teme de istorie a jurnalismului (Ars Docendi, 2012), Istoria jurnalismului şi a publicităţii în România (Polirom, 2007), Jurnalist în România – istoria unei profesii (Comunicare.ro, 2005) , O istorie ilustratã a publicitãţii româneşti (Tritonic, 2002), Tipologia presei româneşti (Institutul European, 2000), Puterea şi cultura – o istorie a cenzurii (Polirom, 1999), Sociologia mass media (INI, 2001; Dacia, 2002).

A coordonat volumele O cronologie a cenzurii în România (Tritonic, 2016), Contribuții la istoria economică a presei din România (Tritonic, 2016), Sociologia luxului (Tritonic, 2015), Studii și cercetări de istorie a publicității (Tritonic, 2015), Dicționar enciclopedic de comunicare și termeni asociați (C.H.Beck, 2014), Istoria jurnalismului din România în date – enciclopedie cronologică (Polirom, 2012), Cenzura în spaţiul cultural românesc (Comunicare.ro, Bucureşti, 2005).

Inițiator al congreselor de istorie a presei si al unor periodice de specialitate.