Mariana Deac s-a născut la 3 iunie 1970 în satul Gânțaga, comuna Bretea Română, în spațiul etnografic al Țării Hațegului, județul Hunedoara. Educația și-a început-o în localitatea natală, școala primară, apoi gimnaziul și liceul Industrial Metalurgic la Călan. În această perioadă, Mariana Deac a început să colecționeze folclor din satele comunei Bretea Română, mai ales lirică de dragoste, colinde și cântece de nuntă.
După absolvirea Universității „Mihai Eminescu” din Timișoara în economie (2005) și obținerea masteratului în Managementul instituțiilor de cultură la Universitatea „Valahia” din Târgoviște (2008), Mariana Deac s-a dedicat pasiunii sale pentru muzica populară. În special, interpreta cântece „bătrânești” specifice horilor, șezătorilor și nunților.
Specialiștii în folclor, precum prof. Corneliu Bogariu, Paraschiv Oprea, Gelu Furdui și Marioara Murărescu, au îndrumat-o spre marea scenă. La vârsta de 14 ani, a debutat și a câștigat Marele Premiu al Tinereții la Festivalul „Sub arcuri de lumini” (1994) de la Călan. Tatăl ei, Achim Deac, rapsod popular și fluieraș cunoscut în ținuturile hațegane, a fost cel care a sprijinit-o în această perioadă.
Mariana Deac a participat la numeroase manifestări, concursuri și festivaluri locale și naționale. După terminarea studiilor, a lucrat în administrația publică din Călan ca director coordonator al Căminelor Culturale din satele arondate, cercetând folclorul zonei. A cules peste 50 de piese folclorice și cântece populare autentice din județul Hunedoara, care au stat la baza mai multor înregistrări muzicale ulterioare.
Citește și Călanul Mic, satul care a dat lumii o voce unică: Mariana Anghel
Mariana Deac a studiat și alte aspecte ale culturii populare tradiționale și a publicat rezultatele cercetărilor în revista „Miorița”, în Colecția „Ethnografica” și în „Buletinul Informativ al Centrului Național București”. În 2004 a devenit director al Școlii Populare de Arte Deva, iar în 2005, director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Hunedoara-Deva.
Pe parcursul carierei sale, Mariana Deac a înregistrat mai multe albume folclorice, precum: „Frați români din lumea întreagă”, „De la lume adunate” (10 cântece), „Cum să sting eu dorul tău” (12 cântece, 2009), „Am umblat lume prin tine” (14 cântece, 2010) și „Badea-i om de omenie” (10 cântece, 2010).
Mariana Deac este, de asemenea, o cunoscută colecționară de artă populară, în special costume populare, piese din industria casnică țărănească și țesături populare din întregul areal folcloric al județului Hunedoara. A organizat mai multe expoziții de artă populară în căminele culturale Gânțaga, Bretea Română, Vâlcelele, Călan, Deva, Hațeg și Simeria.
A efectuat turnee în Franța, Polonia, Italia, Belgia, Serbia, Germania și Republica Moldova. Este membră a Organizației Internaționale de Folclor, Secția România, Deva, cu Statutul B la UNESCO.
Prin activitatea sa, Mariana Deac și-a câștigat un loc important în cultura românească, contribuind la conservarea și promovarea tradițiilor și culturii populare din Țara Hațegului.