Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, prin Secţia depozit general şi săli de lectură, organizează în luna februarie expoziţia de carte intitulată „Marin Sorescu – 88 de ani de la naştere”.
Potrivit reprezentanţilor bibliotecii, expoziţia este disponibilă în holul de la parterul instituţiei, în perioada 1 – 29 februarie.
Printre titluri se află cărţile autorului: „Apă vie, apă moartă” (versuri) – Craiova, Editura Scrisul Românesc, 1987; „Sonete inedite”, ediţie îngrijită şi prefaţă de George Sorescu, Craiova, Editura Scrisul Românesc, 2005; „Versuri inedite”, postfaţă, note, anexe şi bio-bibliografie de George Sorescu, Craiova, Editura Alma, 2002; Poezii alese de cenzură, Editura Autograf MJM, 2006; „Fîntîni în mare”, poezii, Bucureşti, Editura Eminescu, 1982; „Vărul Shakespeare şi alte piese”, teatru, Bucureşti, Editura Cartea Românească, 1992; „Iona : Paracliserul : Matca”, vol.1; „Setea muntelui de sare”, 2006 etc.
Născut în anul bisect 1936, pe 29 februarie, în comuna Bulzeşti din judeţul Dolj, marele scriitor Marin Sorescu ar fi împlinit anul acesta 88 de ani, iar de aproape 10 ani la Craiova nu se mai organizează seria de manifestări dedicate acestuia, care erau susţinute şi de către administraţia locală.
Citește și Premiul „Marin Sorescu” 2023 a fost acordat scriitorului suedez Bengt Berg
În anul 2000, la patru ani de la moartea scriitorului, Primăria municipiului Craiova a iniţiat, la finalul lunii februarie, Zilele „Marin Sorescu”, care a durat 13 ani, devenind o manifestare culturală de referinţă, la care participau personalităţi din ţară şi străinătate, la evenimente de anvergură, atât în Craiova, cât şi în Bulzeşti.
În 2014, la cererea unor membri ai familiei, manifestarea Zilele „Marin Sorescu” a fost mutată în luna august, iar din anul 2015, din motive de comunicare deficitară între reprezentanţii Fundaţiei „Marin Sorescu” şi municipalitate, evenimentul nu s-a mai organizat. De asemenea, deşi se apropie împlinirea a două decenii de la moartea scriitorului, nu s-a reuşit transformarea în muzeu sau casă memorială a niciuneia dintre cele două case ale acestuia, dorinţă a scriitorului înscrisă în testament.
Personalitate remarcabilă a literaturii româneşti din a doua jumătate a secolului trecut, Marin Sorescu a murit la 60 de ani, în decembrie 1996, la Spitalul Elias din Bucureşti, fiind suferind de diabet şi hepatită.