Marina Ovsiannikova a scăpat doar cu o amendă

Marina Ovsiannikova, jurnalista care a întrerupt luni seara buletinul de știri al Pervîi Kanal, cel mai urmărit post TV din Rusia, a scăpat marți cu o amendă în condițiile în care ea era pasibilă de o condamnare cu închisoare, anunță agenția Reuters.

Jurnalista a fost reținută de poliția rusă la scurt timp după incident și acuzată de „organizarea unui eveniment public neautorizat”, o acuzație pasibilă cu o amendă de până la 30.000 de ruble (aproximativ 250 de euro), muncă în folosul comunității sau până la 10 zile de închisoare.

Instanța a condamnat-o pe jurnalistă la plata amenzii maxime de 30.000 de ruble.

Presa rusă a scris în cursul dimineții de marți că jurnalista ar putea fi încadrată la infracțiunea de diseminare de „informații false” privind forțele armate ale Rusiei, recent aprobată de parlamentul de la Moscova și care poate aduce o condamnare de până la 15 ani de închisoare.

Pavel Cikov, un avocat rus și activist pentru drepturile omului care conduce ONG-ul Agora, a afirmat însă pe Twitter că noua lege conține și o prevedere care permite ca persoanele care folosesc sloganuri antirăzboi să primească doar o amendă. El a spus că această prevedere a fost folosită deja de 164 de ori.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat drept „huliganism” gestul jurnalistei.

„În ceea ce o privește pe această femeie, este vorba despre huliganism”, a declarat marți Peskov, după ce a fost întrebat despre incident. Oficialul rus a lăudat în schimba canalul de știri Pervîi Kanal pentru „obiectivitatea și calitatea programelor”.

Citește și Marina Ovsiannikova a fost arestată. Zelenski i-a mulțumit pentru gestul ei curajos

Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere a mass-media, a anunțat deja că a lansat propria investigație privind incidentul.

Într-un videoclip înregistrat anterior gestului de protest, Ovsiannikova a explicat că tatăl ei fiind ucrainean și mama ei rusoaică, nu poate vedea cele două țări ca pe inamice.

„Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Îmi este foarte rușine de asta astăzi”, spune ea.

„Mi-e rușine că am permis să fie difuzate minciuni la televizor, mi-e rușine că am permis ca poporul rus să fie zoombificat”, adaugă ea.