Mariupol: Monument al victimelor foametei staliniste, desfiinţat de către separatişti

Administraţia ocupaţiei ruse de la Mariupol, un oraş ucrainean cucerit de către Rusia în urma unui asediu distrugător, a demolat miercuri un monument dedicat memoriei victimelor foametei (Holodomor) din anii ’30 – pe care Kievul o denunţă drept un genocid organizat de către Iosif Stalin, dar pe care Moscova o minimalizează, relatează AFP.

Reprezentanţi separatişti din regiunea ucraineană Doneţk – care au participat la cucerirea oraşului Mariupol în primăvară, alături de armata rusă – anunţă într-o postare pe Telegram că acest monument din granit, inaugurat în 2004, în centrul Mariupolului (sud-est), a fost demontat şi retras.

”Granitul va fi reciclat în materiale de construcţie”, anunţă separatiştii proruşi ucraineni.

Pe 13 aprilie 2014, separatiștii pro-ruși au preluat controlul asupra Mariupolului și l-au inclus în așa-numita lor „Republică Populară Donețk”. După lupte grele, Mariupolul a fost eliberat de batalioanele de voluntari ucraineni (în special de Batalionul Azov) pe 13 iunie 2014. A devenit sediul Administrației regionale Donețk, evacuate din Donețk, dar frontul din apropiere și un atac terorist au obligat ca administrația regională să fie mutată într-un oraș mai sigur Kramatorsk. De asemenea, în Mariupol a avut loc o decomunizare semnificativă a numelor multor locuri și străzi în 2016.

Pe parcursul Invazia Rusiei în Ucraina suferit daune semnificative.

Citește și Un reportaj despre Mariupol premiat la festivalul Visa pour l’image

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *