Mariupol: Monument al victimelor foametei staliniste, desfiinţat de către separatişti

Administraţia ocupaţiei ruse de la Mariupol, un oraş ucrainean cucerit de către Rusia în urma unui asediu distrugător, a demolat miercuri un monument dedicat memoriei victimelor foametei (Holodomor) din anii ’30 – pe care Kievul o denunţă drept un genocid organizat de către Iosif Stalin, dar pe care Moscova o minimalizează, relatează AFP.

Reprezentanţi separatişti din regiunea ucraineană Doneţk – care au participat la cucerirea oraşului Mariupol în primăvară, alături de armata rusă – anunţă într-o postare pe Telegram că acest monument din granit, inaugurat în 2004, în centrul Mariupolului (sud-est), a fost demontat şi retras.

”Granitul va fi reciclat în materiale de construcţie”, anunţă separatiştii proruşi ucraineni.

Pe 13 aprilie 2014, separatiștii pro-ruși au preluat controlul asupra Mariupolului și l-au inclus în așa-numita lor „Republică Populară Donețk”. După lupte grele, Mariupolul a fost eliberat de batalioanele de voluntari ucraineni (în special de Batalionul Azov) pe 13 iunie 2014. A devenit sediul Administrației regionale Donețk, evacuate din Donețk, dar frontul din apropiere și un atac terorist au obligat ca administrația regională să fie mutată într-un oraș mai sigur Kramatorsk. De asemenea, în Mariupol a avut loc o decomunizare semnificativă a numelor multor locuri și străzi în 2016.

Pe parcursul Invazia Rusiei în Ucraina suferit daune semnificative.

Citește și Un reportaj despre Mariupol premiat la festivalul Visa pour l’image