Marlene Dietrich:

Marlene Dietrich și lupta ei împotriva regimului nazist

Distribuie

Marlene Dietrich (1901-1992), una dintre cele mai emblematice figuri ale cinematografiei internaționale, a fost cunoscută nu doar pentru cariera sa strălucitoare, ci și pentru poziția sa fermă împotriva regimului nazist. Născută în Germania, Marlene Dietrich a captivat publicul în 1930 prin rolul din filmul german „Îngerul Albastru”, peliculă care i-a deschis drumul către Hollywood.

În  „Îngerul albastru”, artista a interpretat rolul lui Lola, o cântăreață de cabaret care îi încețoșează viața obișnuită a unui profesor bătrân, făcându-l să se îndrăgostească de ea. Filmul a fost regizat de Josef von Sternberg, care și-a atribuit mai târziu descoperirea lui Marlene Dietrich

Datorită succesului internațional al filmului,Marlene Dietrich se mută în Statele Unite, semnând un contract cu Paramount Pictures, studio ce îi distribuise filmul. Paramount se străduiește să o prezinte publicului pe Dietrich ca varianta germană a actriței suedeze de la Metro-Goldwyn-Mayer, Greta Garbo. Dietrich joacă în șase filme regizate de Von Sternberg pentru Paramount între 1930 și 1935.

În 1933, în timpul unei vizite în Germania, Marlene Dietrich a fost martora ascensiunii nazismului. În timp ce călătorea pe un vas care traversa oceanul, a auzit pentru prima dată vocea lui Adolf Hitler la radio. Reacția entuziastă a pasagerilor, care fluturau drapele naziste și strigau „Heil Hitler”, a determinat-o să se întoarcă rapid în Statele Unite, unde avea să devină cetățean american. Refuzul ei de a sprijini regimul nazist s-a concretizat în 1939, când a refuzat să apară într-un film de propagandă nazist, în ciuda încercărilor lui Hitler de a o atrage în acest proiect.

Citește și Mahatma Gandhi și Albert Einstein: O legătură bazată pe principii de pace și non-violență

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Marlene Dietrich a susținut activ eforturile aliaților, participând la spectacole pentru trupele americane. Ironia face ca ea să ridice moralul soldaților aliați interpretând cântece tradiționale germane, lucru care a subliniat și mai mult complexitatea contextului politic și cultural în care se afla.

După război, Marlene Dietrich s-a întors la muzică. Unul dintre cele mai de succes cântece ale sale a fost o piesă germană, pe care o interpretase anterior pentru soldații aliați. În 1960, s-a întors în orașul său natal, Berlin, însă și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în America. A murit la Paris, la vârsta de 92 de ani, rămânând în istorie nu doar ca o vedetă a Hollywood-ului, ci și ca un simbol al rezistenței împotriva nazismului.

La serviciul funerar au participat peste 1500 de persoane în biserică, printre care ambasadori din Germania, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite – alte mii de persoane stând în afara bisericii. Sicriul său a fost drapat cu steagul Franței și împodobit cu flori dăruite de președintele francez François Mitterrand. Trei medalii printre care Legiunea de Onoare au fost expuse la baza catafalcului, în stil militar, pentru a ceremonia rolul pe care Marlene Dietrich l-a avut ca actriță și susținătoare a luptei împotriva nazismului.