Masacrul din Nanking: Una dintre cele mai sângeroase atrocități din istoria umanității

În decembrie 1937, orașul Nanking a fost martorul unuia dintre cele mai sângeroase masacre din istorie. După ce au cucerit orașul, forțele militare japoneze au declanșat o serie de crime împotriva populației civile chineze. Acest eveniment a devenit cunoscut sub numele de Masacrul din Nanking sau Violul din Nanking.

Nanking, capitala Chinei la acea vreme, a fost cucerită de armata japoneză pe 13 decembrie 1937, iar campania de teroare a început imediat după aceea. Forțele japoneze, alcătuite din aproximativ 50.000 de soldați, au început să ucidă civili chinezi neînarmați, inclusiv femei și copii. Numărul exact al victimelor este incert, dar se estimează că între 200.000 și 300.000 de oameni au fost uciși în timpul masacrului.

Soldații japonezi au comis o serie de crime atroce, inclusiv violuri în masă, mutilări și torturi. Femeile și copiii au fost cei mai afectați de aceste crime. Soldații japonezi au fost de asemenea implicați în experimente medicale pe oameni, inclusiv teste cu arme biologice.

Citește și S-a găsit un nou martor al masacrului de la Jilava, Marin Anghelescu, în vârstă de 13 ani (1941)

Masacrul din Nanking a fost condamnat pe plan internațional, iar oficialii japonezi au fost acuzați de crime de război la Tribunalul Militar Internațional pentru Orientul Îndepărtat de la Tokyo, în 1946. Cu toate acestea, mulți dintre responsabilii japonezi au scăpat de orice pedeapsă reală, iar negarea masacrului a rămas o problemă importantă în relațiile sino-japoneze.

După cel de-al Doilea Război Mondial, guvernul japonez a recunoscut oficial crimele comise de armata sa în timpul războiului. În anii 1970 și 1980, au avut loc numeroase proteste în China, care au cerut ca guvernul japonez să-și asume responsabilitatea pentru masacrul din Nanking și să ofere reparații. Relațiile dintre cele două țări au rămas tensionate din cauza acestui eveniment, precum și din alte cauze.

În prezent, Masacrul din Nanking este considerat unul dintre cele mai mari atacuri împotriva populației civile din istoria umanității. În memoria victimelor, există un Muzeu al Masacrului din Nanking, care expune fotografii și documente despre eveniment și îi omagiază pe cei care și-au pierdut viața în masacru.