Mausoleul Eroilor din Focşani, promovat printr-un proiect cinematografic

Mausoleul Eroilor din Focşani va fi promovat printr-un proiect cinematografic de film istoric şi documentar despre istoria mausoleului şi a cartierului născut în jurul acestui memorial, care se va derula în perioada 2 – 13 august 2022, a informat Muzeul Vrancei.

Proiectul se numeşte „La început au fost ei, Eroii” şi îşi propune să vorbească despre istoria cartierului care a început cu Mausoleul Eroilor.

„Cei mai mulţi dintre cei care locuiesc în cartierul Focşani Sud nu-şi imaginează că acum un secol acest spaţiu era un câmp, iar teritoriul unde se află astăzi cartierul se găsea în afara localităţii. Singurele construcţii era clădirile unităţilor militare, situate în apropiere, însă pe teritoriul pe care a fost construit Mausoleul nu se aflau construcţii. Luptele care au avut loc în timpul Primului Război Mondial la Focşani şi împrejurimi s-au soldat cu mii de morţi din rândul tuturor părţilor aflate în conflict, înhumaţi în grabă în diferite cimitire parohiale, în curţile bisericilor şi în gropi comune. După război, germanii au construit Cimitirul german de lângă Biserica ‘Sf. Mina’, iar noi, românii, Mausoleul Eroilor din cartierul Focşani Sud. Începând cu 1931, eroii îngropaţi în diferite locuri din Focşani şi localităţile vecine au fost reînhumaţi în criptele Mausoleului din Focşani, la acea data singura construcţie din acel perimetru”, se arată într-un comunicat al Muzeului Vrancei.

Astfel, în zilele de 2, 5, 9 şi 13 august, de la ora 21,00, focşănenii sunt invitaţi la tot atâtea proiecţii cinematografice, precedate de un scurt-metraj cu istoria mausoleulului.

Proiectul este derulat de Consiliul Judeţean Vrancea, prin Muzeul Vrancei. 

Citește și Zidurile Parcului Bălcescu din Focşani, pictate de elevi din Ucraina, Republica Moldova şi Transnistria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *