Membrii unei trupe rock rusești riscă să fie expulzaţi din Thailanda şi daţi pe mâna autorităţilor ruse

Membrii unei trupe rock ruseşti disidente care critică războiul din Ucraina se confruntă cu o posibilă expulzare din Thailanda către Moscova, după ce au fost arestaţi pe insula turistică Phuket pentru că au lucrat fără permis, au declarat luni mai mulţi oficiali pentru Reuters.

Activiştii pentru drepturile omului se tem că trupa rock Bi-2, care s-a autoexilat, s-ar confrunta cu pedepse dure dacă ar fi trimisă înapoi la Moscova. Grupul este cunoscut pentru condamnarea invaziei ruse în Ucraina, iar solistul său, Igor Bortnick, a fost etichetat de autorităţile ruse drept „agent străin” după ce l-a criticat online pe preşedintele Vladimir Putin.

În martie 2023, trupa Bi-2 a susţinut un concert la Chişinău, reaminteşte NewsMaker.

Şapte membri ai trupei au fost reţinuţi la centrul de detenţie pentru imigranţi din Bangkok după ce au fost arestaţi la 24 ianuarie pentru că au lucrat fără permis, a declarat pentru Reuters Kriangkrai Ariyaying, superintendentul Biroului de Imigrări din Phuket. „Acest lucru duce de obicei la expulzarea în ţara lor de origine, dar există o anumită discreţie (cu privire la destinaţie)”, a spus Kriangkrai.

Citește și Trupa rock americană Rage Against the Machine nu va mai cânta în turnee sau live

Sunai Phasuk, cercetător senior specializat pe Thailanda la Human Rights Watch, a declarat că membrii trupei „s-ar confrunta probabil cu urmăriri penale dure şi alte pericole grave” dacă ar fi trimişi înapoi în Rusia, din cauza statutului lor de disidenţi. „Acest caz este un test de turnesol al respectării de către Thailanda a principiilor fundamentale ale drepturilor omului”, a spus el.

Alţi oficiali, care au refuzat să fie identificaţi, au declarat pentru Reuters că membrii trupei ar putea căuta o destinaţie alternativă, dacă nu se simt în siguranţă să se întoarcă în Rusia. Membrii formaţiei cu dublă cetăţenie au opţiunea de a alege ca ţară de origine orice altă ţară de care aparţin, a spus un oficial.

Unii membri ai trupei au dublă cetăţenie, a Israelului sau a Australiei, cele două locuri în care trupa a activat înainte de a se muta în Rusia în 1999.

Managerii Bi-2, Ambasada Israelului din Bangkok şi Departamentul de Afaceri Externe şi Comerţ al Australiei nu au răspuns deocamdată la solicitările Reuters de comentarii.