Un loc în care s-au consumat multe drame, înainte de deportarea în fostele lagăre naziste, a fost Ghetoul din Oradea, înființat la 3 mai 1944.
Conform istoricilor, Ghetoul din Oradea avea o suprafață de 130 iugăre cadastrale și cuprindea zona din jurul Sinagogii ortodoxe, apreciat ca cel mai sărac și celui mai aglomerat cartier evreiesc. Ghetoul din Oradea, la fel ca toate celelalte, avea condiții de trai extrem de dificile și reguli severe, devenind al doilea ca mărime din Ungaria, după cel din Budapesta (această zonă fiind, la data aceea, anexată Ungariei prin Dictatul de la Viena).
Femei, vârstnici, copii, au luat peste puțin timp calea deportării, foarte mulți dintre ei fără să se mai întoarcă vreodată acasă. Din nefericire, foarte mulți au fost copii, inclusiv de 2 și 3 ani.
Citește și Eroii din România ai Holocaustului, ne-evrei
Despre dramele celui de-al doilea război mondial s-a scris și se vor mai scrie multe. S-au realizat numeroase documentare și filme istorice, s-au publicat unele jurnale și memorii ale celor care au trăit ororile din lagărele naziste.