Memorialul Ipoteşti: Expertul care a certificat tablourile atribuite în mod nereal unor pictori renumiţi este angajatul nostru

Distribuie

Memorialul Ipoteşti precizează, într-un comunicat, că nu este implicat în comercializarea şi expertizarea bunurilor culturale care fac obiectul unui dosar legat de vânzarea unor tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiţi.

„Având în vedere diseminarea în spaţiul public a afirmaţiilor referitoare la implicarea Memorialul Ipoteşti în posibilele activităţi de expertizare a unor tablouri, înţelegem să arătăm următoarele: expertul acreditat de către Ministerul Culturii este angajatul nostru; posibilele activităţi, aşa cum au fost ele reţinute prin comunicatul PÎCCJ, au fost efectuate în nume propriu, nu în calitate de angajat al Memorialului Ipoteşti; Memorialul Ipoteşti nu este implicat în comercializarea şi expertizarea bunurilor culturale despre care face vorbire comunicatul”, se arată în comunicat.

De asemenea, reprezentanții instituției menționează că „orice asociere între expert şi instituţia în care este angajat este neavenită” şi se solicită să nu fie asociat numele memorialului Ipoteşti cu activitatea expertului cercetat în prezent de PÎCCJ.

Totodată, se mai arată că Memorialul Ipoteşti acordă tot sprijinul de specialitate organelor de cercetare penală şi „achiesează la punctul de vedere al PÎCCJ privind prezumţia de nevinovăţie”.

Citește și Ministerul Culturii: Precizări privind perchezițiile domiciliare la sediul unei instituții de cultură

Şi Ministerul Culturii a precizat joi că nu este implicat în comercializarea şi expertizarea bunurilor culturale care fac obiectul unui dosar legat de vânzarea unor tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiţi, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu şi Ştefan Luchian.

În ceea ce priveşte vânzarea şi expertizarea bunurilor culturale mobile, MC arată că „respectarea prevederilor legale revine agentului economic autorizat care comercializează bunurile culturale mobile şi expertului acreditat care întocmeşte raportul de expertiză”.

Joi, poliţiştii au efectuat zece percheziţii, într-un dosar legat de vânzarea unor tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiţi, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ştefan Luchian, potrivit IGPR. Percheziţiile au fost făcute la sediul unei instituţii de cultură şi la locuinţele, respectiv sediile unor persoane fizice şi juridice, situate în Bucureşti şi în judeţele Iaşi şi Botoşani.

În cauză, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi evaziune fiscală.

Citește și Constantin Diamandi, ministru al României la Petrograd. vol II. Corespondenţă diplomatică (1915-1916)

Potrivit anchetatorilor, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din Bucureşti, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiţi clienţi, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiţi, printre care Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ştefan Luchian.

„Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoţite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menţiona în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparţinut acestora”, arată anchetatorii.

Percheziţiile vizau, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum şi ridicarea unor documente financiar-contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri şi orice mijloace folosite în activitatea infracţională.

La activităţi au luat parte specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică şi specialişti antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La percheziţii a participat şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române.