Memorialul Ipoteşti va organiza, în perioada 13-16 iunie, Zilele Eminescu

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” va organiza, în perioada 13-16 iunie, Zilele Eminescu, cu prilejul împlinirii a 134 de ani de la moartea marelui poet.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de instituţia de cultură din subordinea Consiliului Judeţean, manifestările vor începe pe 13 iunie cu „Festivalul de debut”, la care participă poeţi care au debutat editorial în 2022 şi sunt înscrişi în concursul pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”- Opus Primum. Programul festivalului cuprinde ateliere de Spoken Word, coordonate de Cosmin Perşa, dar şi o masă rotundă despre poezia contemporană.

Pe 15 iunie, începând cu ora 9.00, în Bisericuţa familiei Eminovici, va avea loc un Te Deum, urmat de depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu de la Memorialul Ipoteşti.

De la ora 10.00, în Sala de expoziţii temporare „Horia Bernea”, se va desfăşura ceremonia de acordare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. Acordarea premiului va fi precedată de masa rotundă „Poezia de debut în anul 2022”, cu participarea membrilor juriului, respectiv Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Alex Goldiş, Mihai Iovănel, Andreea Pop, Adriana Stan şi Andrei Terian, dar şi de recitalul poeţilor nominalizaţi.

De la ora 17.00, va începe Colocviul de exegeză literară, ediţia a VII-a, In honorem Edgar Papu.

Pe 16 iunie, de la ora 18.00, Memorialul Ipoteşti, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, organizează, la Cinema Unirea, evenimentul „În numele poeziei, în numele poetului”, care cuprinde un recital al actorilor Teatrului „Mihai Eminescu”, „Copyright poetic” – ultima înregistrare a lui Ion Caramitru recitând din Eminescu şi expoziţia foto „Căutându-l pe Eminescu”. 

Citește și 33 de tineri poeţi candidează pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”