Meta ia măsuri pentru eliminarea dezinformărilor legate de organizaţia palestiniană Hamas

Meta a declarat vineri că ia măsuri, inclusiv eliminarea laudelor şi a sprijinului substanţial pentru Hamas de pe platformele sale, după ce Uniunea Europeană a mustrat companiile de social media că nu au făcut suficient pentru a combate dezinformarea, transmite Reuters.

De când gruparea militantă palestiniană Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, afirmaţii înşelătoare şi imagini falsificate s-au răspândit pe Facebook şi alte reţele sociale.

În cele trei zile după atac, Meta a spus că a eliminat sau a marcat ca deranjant peste 795.000 de piese de conţinut în ebraică sau arabă.

Meta îşi extinde temporar politica de violenţă şi incitare şi elimină conţinutul care identifică în mod clar ostaticii luaţi de Hamas, chiar dacă este făcut pentru a condamna sau a sensibiliza situaţia lor.

Conţinutul cu imagini neclare ale victimelor este încă permis, dar compania va acorda prioritate siguranţei şi confidenţialităţii victimelor răpirii, dacă nu este sigură sau nu poate face o evaluare clară, se arată în comunicat.

În urma atacului, Hamas a luat zeci de ostatici israelieni şi străini în enclava palestiniană din Gaza.

Meta a spus că este conştientă de ameninţările Hamas de a difuza imagini ale ostaticilor şi că va elimina rapid orice astfel de conţinut şi va împiedica redistribuirea copiilor.

Citește și Meta va lansa săptămâna asta mai mulţi chatboţi

De asemenea, compania scade pragul la care tehnologia sa ia măsuri pentru a evita recomandarea de conţinut care ar putea încălca regulile pe platformele sale Facebook, Instagram şi Threads.

În timp ce Hamas este interzisă de pe platforme, Meta permite discursul social şi politic – cum ar fi ştiri, probleme legate de drepturile omului sau discuţii academice, neutre şi critice.

Comisia Europeană a făcut presiuni asupra platformelor de reţele sociale pentru a elimina conţinutul ilegal şi dăunător, pentru a se conforma legii pentru servicii digitale (Digital Services Act -DSA), a cărei încălcare poate duce la amenzi mari.

Răspunsul Meta contrastează cu cel al lui X, cunoscută anterior ca Twitter, care a cerut Comisiei să furnizeze mai multe informaţii despre încălcări pe site-ul său.

Comisia a deschis o anchetă împotriva X, din cauza conţinutului dăunător.