Meta va concedia 11.000 de angajaţi

Meta, compania mamă a Facebook, a anunţat, miercuri, că va concedia 11.000 de angajaţi, marcând cele mai importante reduceri de personal din istoria gigantului tehnologic, transmite CNN.

Reducerile de locuri de muncă au loc în condiţiile în care Meta se confruntă cu o serie de provocări la adresa activităţii sale de bază şi face un pariu incert şi costisitor pe pivotarea către metavers.  

De asemenea, vine pe fondul unei serii de concedieri la alte firme de tehnologie în ultimele luni, pe măsură ce sectorul de mare avânt reacţionează la inflaţia ridicată, la creşterea ratelor dobânzilor şi la temerile legate de o recesiune iminentă. 

„Astăzi vă împărtăşesc unele dintre cele mai dificile schimbări pe care le-am făcut în istoria Meta”, a scris directorul general Mark Zuckerberg într-o postare pe blog adresată angajaţilor.  

„Am decis să reduc dimensiunea echipei noastre cu aproximativ 13% şi să renunţ la mai mult de 11.000 dintre angajaţii noştri talentaţi”, a adăugat el.   

În septembrie, Meta avea un număr de peste 87.000 de angajaţi.

Activitatea principală de vânzări de reclame a Meta a fost afectată de modificările privind confidenţialitatea implementate de Apple, de bugetele mai restrânse ale agenţilor de publicitate şi de concurenţa sporită din partea unor rivali mai noi, precum TikTok.  

Citește și Meta, introdusă pe lista organizaţiilor ”teroriste şi extremiste” în Rusia

Între timp, Meta a cheltuit miliarde de dolari pentru a construi o versiune viitoare a internetului, numită metavers, care probabil că va fi acceptată pe scară largă peste ani. 

Luna trecută, compania a înregistrat al doilea declin trimestrial al veniturilor şi a declarat că profitul său a fost redus la jumătate faţă de anul precedent.  

Odată evaluată la peste 1.000 de miliarde de dolari, valoarea de piaţă a Meta a scăzut de atunci la aproximativ 250 de miliarde de dolari. 

„Vreau să îmi asum responsabilitatea pentru aceste decizii şi pentru modul în care am ajuns aici”, a scris Zuckerberg în postarea sa de miercuri.  

„Ştiu că este greu pentru toată lumea şi îmi pare rău în special pentru cei afectaţi”, a adăugat Zuckerberg. 

Meta nu este singura care simte scăderea pieţei.  

Sectorul tehnologic s-a confruntat cu probleme, deoarece inflaţia, creşterea ratelor dobânzilor şi mai multe vânturi macroeconomice potrivnice au dus la o schimbare uimitoare a cheltuielilor pentru o industrie care părea de neatins.