„Metronom”, film premiat la Festivalul de la Cannes, joi la TVR Cultural

Filmul „Metronom”, în regia lui Alexandru Belc, care a obţinut premiul pentru regie „Un Certain Regard”, în 2022, va fi difuzat joi, de la ora 22.00, la TVR Cultural.

Regizorul Alexandru Belc imaginează povestea unui cuplu de liceeni, de 17 ani, implicat, în anii 1970 în scrierea de scrisori către emisiunea „Metronom” de la Europa Liberă.

Considerat unul dintre cele mai importante simboluri al rezistenţei anti-comuniste prin muzică, „Metronom” rămâne în memoria colectivă a celor care au trăit perioada „Epocii de Aur”, ca fiind un mod de a evada din coşmarul dictaturii comuniste, însoţiţi de vocea realizatorului Cornel Chiriac, care a prezentat emisiunea din iunie 1969 până în martie 1975, când a fost asasinat, la München,

Punctul culminant al filmului este momentul în care personajul principal masculin primeşte şansa de a pleca definitiv din ţară împreună cu întreaga familie şi, astfel, cei doi îndrăgostiţi trebuie să se despartă. Adolescenţii decid să-şi petreacă ultimele zile împreună.

Citește și Filmul „Proştii”, producţie cu participare românească, va fi lansat în cinematografe pe 3 martie

Întrebat de organizatori ce îşi doreşte ca oamenii să reţină despre film, regizorul Alexandru Belc explica: „Sper că acest film va ajunge şi la tineri. Vreau să înveţe că a fost un timp în care conceptul de „niciodată”, „niciodată nu ne vom mai vedea”, a fost extrem de real. Acum uităm adesea cum era să creşti într-un regim autoritar, cum era viaţa unui adolescent în acele timpuri”.

Filmul „Metronom” (2022) a câştigat premiul pentru regie Un Certain Regard la cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Din distribuţie fac parte actorii Şerban Lazarovici, Mara Bugarin, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin, Andreea Bibiri şi Alexandru Conovaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *