”Metronom”, în regia lui Alexandru Belc, deschide Les Films de Cannes a Bucarest

Filmul „Metronom”, regia Alexandru Belc, peliculă care a câştigat premiul pentru regie Un Certain Regard la Cannes 2022, va fi prezentat în deschiderea Les Films de Cannes a Bucarest, care va avea loc în perioada 21 şi 30 octombrie, informează un comunicat de preză transmis de organizatori.

„O nouă generaţie de cineaşti scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier şi a mişcării Dogma: în acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiţia de la Cannes. Cu toţii sunt legaţi de faimoasa ‘şcoală suedeză de film’. Prilej ideal ca la Les Films de Cannes a Bucarest .13 să oferim cinefililor români un Focus Suedia de neratat”, se arată în comunicat.

Regizorul cult suedez Ruben Östlund, câştigător al unui Palme d’Or în 2017 pentru „The Square”, s-a întors anul acesta la Cannes cu „Triangle of Sadness”, cu care a reuşit să-şi revendice, din nou, trofeul suprem. Acestei proaspete capodopere sarcastice i s-au alăturat alte două filme ale unor cineaşti în ascensiune, la origine imigranţi, pe care publicul le poate vedea la această ediţie: „Boy from Heaven”, al suedezului Tarik Saleh – Premiul pentru cel mai bun scenariu, Cannes 2022, şi „Holy Spider”, al danezului-iranian Ali Abbasi – Premiul pentru cea mai bună actriţă, Cannes 2022 pentru Zar Amir Ebrahimi.

Atât filmele lui Abbasi, cât şi cele ale lui Saleh se bazează în mare măsură pe trecutul lor de imigranţi. Abbasi a părăsit Teheranul pentru Suedia în 2002 şi s-a stabilit apoi în Danemarca, în timp ce Saleh s-a născut la Stockholm, din mamă suedeză şi tată egiptean.

Citește și Cristian Mungiu, la Cannes 2022. Regizorul radiografiază xenofobia care macină Europa

„Boy from Heaven” este un thriller întunecat amplasat în Cairo despre un băiat sărac căruia i s-a acordat o bursă la prestigioasa Universitatea Al-Azhar, unde se trezeşte atras într-o luptă brutală pentru putere între elita religioasă şi cea politică din Egipt.

Östlund, decanul trioului, cu şase lungmetraje la activ, a adus la Cannes primul său film în limba engleză. „Triangle of Sadness” este o satiră sălbatică a lumii modei şi a celor bogaţi, dar şi o critică dură la adresa accentului pus de societate pe frumuseţe.

La cea de-a 13 ediţie a Les Films de Cannes a Bucarest, va fi reconfirmată nu numai forţa creativă nordică, ci şi cea autohtonă, se precizează în comunicat.

Les Films de Cannes a Bucarest este un proiect cultural finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD, Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România.