Micro-expoziţia „Noul Testament greco-latin, editat şi tipărit de Valentin Wagner la Braşov, în 1557, după o traducere a lui Erasmus din Rotterdam”, va fi deschisă pentru public la Muzeul Naţional de Istorie a României începând de joi.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, proiectul expozițional se încadrează în seria „Exponatul lunii”.
Braşovul devine în secolul al XVI-lea capitala tiparului din spaţiul românesc medieval. În prestigiosul oraş săsesc se remarcă, în perioada de început a tiparului, trei personalităţi culturale deosebite: Johannes Honterus (1498-1549), Valentin Wagner (1510-1557) şi Diaconul Coresi (1556-1583). În Braşov este atestată o tipografie, începând cu anul 1539, când se tipăresc primele manuale, în contextul reformei şcolare declanşate de umanistul Johannes Honterus. Activitatea tipografică iniţiată de Honterus şi dezvoltată de Wagner poate fi considerată, fără îndoială, o filă de istorie a culturii şi progresului socio-politic şi religios dintre românii şi saşii ardeleni, informează MNIR.
„Noul Testament greco-latin” este tipărit pe hârtie manuală, cu cerneală tipografică pe un total de 8 + 659 +2 pagini (pagini liminare, blocul tematic şi datele editoriale). Legătura este formată din scoarţe din lemn, acoperite cu piele, iar cotorul are trei nervuri profilate. Textul tematic al Noului Testament greco-latin prezintă pe fiecare pagină două coloane bilingve, în greacă şi latină; două pagini cu gravuri sub formă de medalioane ale evangheliştilor, dispuse la începutul şi sfârşitul cărţii şi o altă gravură, cu multiple simboluri creştine, plasată la începutul Epistolei lui Pavel către romani. Pe ultima filă tipărită, verso, se găseşte colofonul explicit al cărţii. Ediţia este însoţită de numeroase comentarii critice folosite în ediţiile anterioare ale traducătorului. De asemenea, în cuprinsul cărţii se întâlnesc o multitudine de însemnări marginale, de redacţie latină, scrise cu cerneală fero-galică, precizează organizatorii.
Micro-expoziţia va putea fi vizitată la MNIR de miercuri până duminică, între orele 10,00 – 18,00.