Mihai I, în vizită la bisericile din Strei și Streisângeorgiu

Fostul suveran Mihai I a avut mai multe vizite în Țara Hațegului de-a lungul timpului, nu a ocolit nici satele care formează astăzi UAT Călan. Prima sa vizită aici este consemnată în noiembrie 1940.

Ziarul Unirea publica: „Maj. Sa Regele şi Regina Mamă Elena, în zilele de 9-10 Noiembrie au fost în Ardeal. Şi anume în Țara Hațegului. Aici au vizitat bisericile istorice din Sf. Mărie Orlea, Strei, Streisângeorgiu şi Densuș. Tot atunci au cercetat cu de amănuntul şi vestitul castel al Huniadeştilor, din Hunedoara.”

Peste puțin timp s-a reîntors aici, în satul Strei. Vizita a fost descrisă de primarul de la data aceea a comunei (astăzi sat) Strei, Petru Gheorgheoni, în volumul său de memorii, tipărit în 1993.

Fragment din memoriile lui Petru Gheorgheoni

Un episod în parte hazliu, l-am trăit noi cei din Hunedoara și mai ales cu cel din Călan. Iubitul nostru nou Suveran Mihai I a decis să ne iubească peste măsură.
Cu mare alai a fost făcută vizita regală la Uzinele din Hunedoara. De la Matei Corvinul încoace n-a mai văzut orașul atâta splendoare. Trei zile am fost mobilizați pentru a-i asigura atât securitatea fizică, cât și pentru a-i arăta că dragostea-i reciprocă. Asta însă n-a fost destul, căci după vreo două săptămâni, prefectul m-a anunțat:
– „Vine Regele!”
– „Păi n-a fost?” zic eu.
– „De data asta vine cu intenții istorice și mai ales în fieful tău, să viziteze vechea biserică de la STREI, cu picturi din secolul al 13-lea (dacă nu mă înșel) și ai grijă să-i faci o primire regală. Cum nu prea aveam experiență în primiri regale, mi-a dat de furcă și bătaie de cap. Streiul era o anexă a Călanului, iar cu eram un nou și semi-rural primar (…)

Mihai I (n. 25 octombrie 1921, Sinaia – d. 5 decembrie 2017 Aubonne, Elveția) a domnit ca Rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947, când a fost forțat să abdice.

Citește și Ion Pop Reteganul, clasicul care a umplut hambarul cu povești de pe Valea Streiului

Comentariu

  1. Castelul Huniadeștilor ~invenție,
    UAT Călan~în perioada interbelică nu existau UAT-uri,
    Sf Maria Orlea~altă invenție.
    în rest e de bine, frumos copiat!

Comments are closed.