Artiștii şi sportivii ruși nu ar trebui să plătească prețul războiului din Ucraina, este de părere Mihail Baryshnikov, unul dintre cei mai mari dansatori de balet ruși, scrie The Guardian.
Mihail Baryshnikov, cel mai important balerin al anilor 1970 şi 1980, nu este în favoarea impunerii de sancţiuni aspre colegilor artişti sau sportivilor.
Luna aceasta, dirijorul Valeri Gherghiev şi soprana de operă Anna Netrebko s-au numărat printre cei care şi-au pierdut locuri de muncă prestigioase în vest din cauza legăturilor cu regimul lui Vladimir Putin.
„Un schimb deschis în domeniul artelor este întotdeauna un lucru bun”, a spus Barîşnikov. „Nu cred că este corect să punem greutatea deciziilor politice ale unei ţări pe spatele artiştilor sau al sportivilor, care pot avea membri vulnerabili ai familiei în ţara lor de origine. Pentru persoanele aflate în acele poziţii expuse, neutralitatea este o declaraţie puternică. Şi dacă vreţi să fiu exact, Daniil Medvedev ar trebui să joace la Wimbledon”.
Săptămâna trecută, ministrul britanic al Sportului, Nigel Huddleston, a declarat că guvernul va avea nevoie de asigurări că orice sportiv care intră în Marea Britanie „nu este susţinător ai lui Vladimir Putin”.
Citește și Dirijorul franco-rus Ivan Velikanov a fost exclus de la un festival din Rusia pentru că a cântat „Oda bucuriei”
Barîşnikov a mai spus că se teme că Rusia va face în curând imposibil orice viitor posibil pentru tinerii săi. „În acest moment există un Rubicon pe care Rusia trebuie să îl traverseze. Fie va găsi o modalitate de a pune capăt acestui conflict şi de a trăi într-o societate globală deschisă, fie va fi împinsă înapoi fără nicio speranţă de redresare”, a spus el.
Mihail Baryshnikov, în vârstă de 74 de ani, născut în Riga, Letonia, a dezertat din URSS în Canada în 1974. El vrea ca oamenii să aibă o înţelegere mai bună a Rusiei. El s-a alăturat altor artişti importanţi care critică Kremlinul prin înfiinţarea „True Russia”, o campanie GoFundMe prin care se doreşte o mai bună înţelegere a culturii ruse şi prin care se strâng bani pentru a-i ajuta pe refugiaţi.
Campaniei i s-au alăturat scriitorul rus Boris Akunin şi economistul rus Serghei Guriev. Împreună au lansat un apel către alte persoane aflate în exil, argumentând că „nu au dreptul să rămână inactive”.
Vorbind din locuinţa sa de la New York, Mihail Baryshnikov a spus că fiecare rus celebru trebuie să facă acum o alegere. „Este decizia individuală a fiecărui artist dacă alege să vorbească sau nu. Din partea mea, îl voi cita pe sfinţia sa, Papa Francisc. ‘Războiul este o nebunie! Opreşte-te, te rog! Uită-te la această cruzime!’ Îmi este clar cui sunt adresate acele cuvinte. În termeni simpli, Rusia s-a întors deja pe vremea lui Stalin. Artele sunt pagube colaterale şi este imposibil să speculăm cum se va desfăşura asta”.