Militari israelieni ard cărți în Gaza: Armata deschide o anchetă

Armata israeliană anunţă că a deschis o anchetă în urma difuzării pe reţele de socializare a unei fotografii şi unei înregistrări video în care militari israelieni ard cărţi în oraşul Gaza, dintre care una ar fi un exemplar al Coranului, relatează AFP.

”O anchetă a fost deschisă de către Secţia Penală a Poliţiei Militare”, a declarat vineri armata israeliană AFP, întrebată despre imagini.

”Comportamentul din video nu este conform valorilor” armatei israeliene, care cer ”respectarea tuturor religiilor” şi ”condamnă categoric acest tip de comportament”.

O înregistrare video devenită virală, pe care AFP scrie că nu a putu-o autentifica vineri seara, surprinde un militar în ţinută de camuflaj asemănătoare celor ale armatei israeliene care aruncă o carte – care ar putea fi un exemmplar al Coranului – în flăcări.

Într-o fotografie amplu difuzată online apare un militar care pozează în faţa unor cărţi incendiate în Fâşia Gaza.

Înregistrarea video şi fotografia au fost difuzate de către televiziuni israeliene.

Citește și Scriitorii se retrag de la premiile literare PEN America în solidaritate cu Gaza

Un jurnalist de la site-ul de anchetă şi verificare a faptelor Bellingcat a stabilit că rafturile cu cărţi care apar în plan secund în fotografie corespund celor ale Bibliotecii Universităţii Al-Aqsa de la Gaza.

De la începutul Războiului din Fâşia Gaza, declanşat de un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, militari israelieni au fost acuzaţi de publicarea pe conturile lor personale pe reţele de socializare conţinuturi degradante faţă de civili palestinieni.

În februarie, armata israeliană a anunţat că a deschis o anchetă penală cu privire la mai multe abateri comportamentale ale unor militari în timpul războiului.

Aceste incidente ”au făcut să apară suspciuni de aplicare a unor rele tratamente deţinuţilor, uciderii unor deţinuţi, jaf şi folosire ilegală a forţei”, declara la acea vreme avocata generală a armatei, Yifat Tomer-Yerushalmi.

Atacul de la 7 octombrie, comis de către Hamas din Fâşia Gaza, a antrenat moartea a cel puţin 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

În total 252 de persoane au fost luate atunci ostatice, iar 124 sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 37 au murit, potrivit armatei.

Ca represalii, armata israeliană a lansat o ofensivă care a devastat Fâşia Gaza, iar cel puţin 35.800 de persoane, majoritatea civili, au fost ucişi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.