Militaru Vasile (n. 1885 – d. 1959)

Militaru Vasile. S-a născut pe 19 septembrie 1885, în comuna Dobreni, Ilfov, într-o familie numeroasă, din părinţi agricultori, Gheorghe şi Tinca Militaru

Cu toate că a îndrăgit lectura, a absolvit doar patru clase. A debutat cu versuri la vârsta de doar 15 ani. Primul său volum de versuri, Strop de rouă, i-a apărut în 1919. Fiind remarcat de mai multe personalități ale vieții culturale, printre care Barbu Ștefănescu Delavrancea, Alexandru Vlahuță, Duiliu Zamfirescu, a început să publice în ziarul Universul. Temele predilecte ale creației sale poetice au fost de factură creștină, naționalistă, antisemită. Premiat de Academia Română.pentru volumul Psaltirea (1939).

În aceeași perioadă s-a apropiat de Mișcarea Legionară, căreia i-a dedicat mai multe poezii, majoritatea publicate în volumul Temelie de veac nou, apărut în aprilie 1938 la Editura Cartea Românească. Cartea a fost publicată sub pseudonimul Radu Barda.

Detenția

A fost arestat la 8 ianuarie 1959 și transportat la Pitești, de unde a fost apoi transferat la închisoarea din Craiova. Tribunalul Militar din Craiova l-a condamnat la 20 de ani de temniță grea pentru crimă de uneltire contra orânduirii sociale; 12 ani de închisoare corecțională pentru delictul de deținere de publicații interzise; la 10 ani de degradare civilă, confiscarea totală a averii personale plus obligația de a plăti 1000 lei cheltuieli de judecată. A decedat pe 8 iulie 1959, în închisoarea Ocnele Mari – Vâlcea.

Bibliografie: Buzatu, Gh.; Ciucanu, Corneliu; Sandache, Cristian, Radiografia dreptei românești. 1927-1941, Editura F.F. Press, 1996; Călinescu, George, Istoria literaturii române. Editura Universitas, 1993; Marin, Gheorghe; Marin, M., Misiuni şi destine, Editura Pontos, 2008; Micu, Dumitru, Istoria literaturii române, Editura Saeculum, 2000; Zigu, Ornea, Anii treizeci. Extrema dreaptă românească, Editura Polirom, 2015.

Indice – Deținuți politic