Ministerul Cercetării înfiinţează Consiliul Onorific pentru Ştiinţă, Inovare şi Tehnologie

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) a anunţat sâmbătă înfiinţarea unui Consiliu Onorific pentru Ştiinţă şi Tehnologie, care va reuni specialişti români de top din cercetare din întreaga lume, pentru a contribui la elaborarea strategiilor, politicilor publice şi programelor guvernamentale.

„Ne-am inspirat din exemplul Statelor Unite ale Americii, al Emiratelor Arabe Unite şi al altor state care privesc spre viitor şi îşi pun la treabă minţile luminate pentru a-l anticipa. România are un avantaj extraordinar: calitatea oamenilor. Avem români de elită în marile laboratoare de cercetare ale lumii, în mediul universitar şi în companii private de top. Prin înfiinţarea Consiliului Onorific pentru Ştiinţă, Inovare şi Tehnologie, ministerul nostru îşi doreşte să contureze din timp România Viitorului, implicându-i în acest demers pe românii care au demonstrat la cel mai înalt nivel şi care vor să dea ceva înapoi ţării. Este un pariu pentru progres şi competitivitate pentru România”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, citat într-un comunicat transmis sâmbătă presei.

Consiliul va fi un organism independent şi consultativ, care formulează recomandări pentru a întări sistemul naţional de cercetare-inovare, pe baza tendinţelor şi progreselor tehnologice de la frontiera cunoaşterii.

Citește și O companie italiană din domeniul ingineriei aerospaţiale vrea să deschidă un centru de cercetare în Suceava

Potrivit sursei citate, membrii sunt numiţi prin ordin al ministrului Cercetării şi sunt neremuneraţi.

„Vor fi selectaţi cei mai performanţi români din cercetare-inovare, cu rezultate recunoscute la nivel mondial, din domenii precum matematică, fizică şi astronomie, bioeconomie, tehnologii informaţionale şi de comunicaţii, spaţiu şi securitate, energie şi mediu, nanotehnologii şi materiale avansate, sănătate etc”, afirmă MCID.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării invită experţii care doresc să facă parte din Consiliul Onorific pentru Ştiinţă, Inovare şi Tehnologie să trimită un CV şi o scrisoare de intenţie la adresa electronică: office@research.gov.ro. Selecţia candidaţilor este în curs de desfăşurare şi nu are o dată limită.